Hlavní obsah

Šafářová - Minnelaová 6:3, 7:5Čest v Paříži zachraňovala Šafářová. Záhlavová-Strýcová, Koukalová i Melzerová vypadly v prvním kole

Paříž
Aktualizováno

Lucie Šafářová postoupila v úterý jako jediná z kvarteta českých tenistek do 2. kola dvouhry grandslamového Roland Garros. Mandy Minellaovou z Lucemburska porazila 6:3, 7:5. Naopak Barbora Záhlavová-Strýcová nedokázala zlomit prokletí prvního kola, úvodní duel prohrála na pařížské antuce při sedmém startu za sebou, Britce Heather Watsonové podlehla za hodinu a 37 minut 3:6, 4:6. Dohrála i Klára Koukalová, jež vypadla stejně jako loni v prvním kole. Se Španělkou Marií-Teresou Torróovou prohrála 6:7, 2:6. Neuspěla ani Iveta Melzerová, která podlehla v 1. kole 6:7 a 2:6 Coco Vandewegheové z USA a prohrála i pátý zápas po návratu na WTA Tour.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Česká tenistka Lucie Šafářová na letošním French Open v Paříži.

Článek

Třiadvacátá nasazená Šafářová potvrdila roli favoritky proti Lucemburčance Mandy Minellaové, s níž neztratila ani set. V druhém kole, přes něž v Paříži naposledy přešla v roce 2007, se utká s Australankou Casey Dellacquaovou.

Osmadvacetiletá Záhlavová-Strýcová na druhém grandslamovém turnaji sezóny debutovala před deseti lety, kdy prošla do druhého kola. Od té doby ale pokaždé, když do Paříže přijela, skončila hned po prvním zápase a i v úterý musela od počátku dotahovat. S Watsonovou prohrála hned první servis, a přestože soupeřce dokázala v maratónském pátém gamu brejk oplatit, následně opět podání neudržela a sadu ztratila.

Ve stejném duchu se nesl i druhý set. Záhlavová-Strýcová dvakrát přišla o podání a o šest let mladší Britka, která je v žebříčku WTA zhruba o 30 míst níž, využila třetí mečbol.

Koukalová ani na pařížské antuce neukončila svou neúspěšnou sérii, nasazená třicítka se loučila s turnajem hned v prvním kole. Dvaatřicetiletá Češka sice zažila povedený úvod sezóny, který korunovala na přelomu února a března ve Florianópolisu ziskem svého premiérového titulu, od té doby se ale trápí. Na sedmi z následujících osmi turnajů prohrála hned první zápas, úterní porážka byla její šestá za sebou.

Návrat na grandslamy po téměř dvou letech nevyšel Melzerové, jež před operací ramena hrála naposledy US Open 2012. V duelu proti Američance Vandewegheové podlehla byla bývalá česká fedcupová reprezentantka blízko zisku první sady, v níž měla čtyři setboly. Dvě příležitosti měla za stavu 5:4 při podání soupeřky, pak mohla sadu získat v tie breaku, v němž vedla 6:4. Vandewegheová však získala následující čtyři body a poté ovládla druhý set.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 23 968 900 eur):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (23-ČR) - Minellaová (Luc.) 6:3, 7:5
Watsonová (Brit.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:3, 6:4
Torróová (Šp.) - Koukalová (33-ČR) 7:6 (7:4), 6:2
Vandewegheová (USA) - Melzerová (ČR) 7:6 (8:6), 6:2

Reklama