Hlavní obsah

Berdych - Kližan 6:3, 4:6, 6:2, 3:6, 6:3Česká radost! Berdych i Šafářová na US Open po bitvách postupují

mm, jsvSport.cz
Aktualizováno

Tomáš Berdych se na grandslamovém US Open probojoval do třetího kola. Šestý nasazený udolal slovenského tenistu Martina Kližana po dramatickém průběhu 6:3, 4:6, 6:2, 3:6 a 6:3. Premiérový postup do osmifinále si v New Yorku zajistila Lucie Šafářová, která v třísetové bitvě zdolala Francouzku Alizé Cornetovou po setech 6:3, 6:7 a 6:4. Utkání trvalo bez pěti minut rovné tři hodiny.

Foto: Mike Segar, Reuters

Tomáš Berdych v duelu s Martinem Kližanem.

Článek
Fotogalerie

Berdych, který 65. hráče světového žebříčku ATP porazil bez problémů loni ve Wimbledonu i na challengeru v Prostějově 2009, se tentokrát rozjížděl pomaleji. V sedmé hře čelil hned třem brejkbolům, ale nebezpečí zažehnal. Hned v následujícím gamu pak sám využil jediné možnosti, poprvé prolomil soupeři servis a úvodní sadu uzavřel po 46 minutách stylově esem.

Rodák z Bratislavy mu však ve druhém dějství oplatil stejnou mincí. Oba tenisté si dlouho drželi výhodu podání, ale v desáté hře si levoruký Kližan vypracoval jediný brejkbol a setbol zároveň a nebojácným forhendem ho také proměnil.

Svěřenec Tomáše Krupy však záhy famózním bekhendovým returnem a následným forhendovým útokem sebral ve třetí sadě soupeři servis. Totéž pak ještě jednou zopakoval, zatímco Kližan nastřádal tři dvojchyby a nevyužil ani jeden z pěti brejkbolů.

Třetí dějství zakončil Berdych čistou hrou, jenomže v tom následujícím se znovu nevyvaroval zaváhání. V sedmém gamu přišel po dvojchybě o podání a houževnatý Slovák nasměroval bitvu do rozhodujícího setu.  V něm osmadvacetiletý český tenista uplatnil zkušenosti a po 3:45 hod. mohl radostně zatnout pěst na oslavu vítězství.

Berdychovým soupeřem ve 3. kole bude Rus Tejmuraz Gabašvili, 62. hráč žebříčku ATP. V dosavadním jediném měření sil na okruhu byl před třemi lety na antuce v Bastadu úspěšnější ve dvou setech český hráč.

Šafářová vyhrála nad Cornetovou i potřetí

Čtrnáctá nasazená Šafářová porazila Cornetovou, kterou připravuje bývalá trenérka Češky Biljana Veselinovičová, i ve třetím vzájemném souboji.

V prvním i druhém setu vedla Šafářová na začátku 2:0, ale ani jednou brejk neudržela. V dlouhých výměnách od základní čáry se bojovalo o každý fiftýn, o každý game. První set nakonec Češka získala po skoro hodině.

Ve druhé sadě měla Šafářová za stavu 6:5 při podání Cornetové mečbol, ale zápas ještě neukončila a v následném v tie breaku získala jen tři míče. V rozhodující třetí sadě Šafářová získala náskok 5:2, ale další dvě hry prohrála. Za stavu 5:4 zahodila svůj druhý mečbol dvojchybou, ale při třetím už poslala vítězný úder.

Šafářovou ve 4. kole čeká Číňanka Pcheng Šuaj (39. hráčka žebříčku WTA), jež v New Yorku překvapila vítězstvím v druhém kole nad Polkou Agnieszkou Radwaňskou. Se světovou deblovou trojkou má Šafářová pozitivní bilanci 4:1, letos ji porazila v Dauhá.

Tenisový grandslamový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 38,251 miliónu dolarů):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (6-ČR) - Kližan (SR) 6:3, 4:6, 6:2, 3:6, 6:3
Čtyřhra - 2. kolo:
García-López, Oswald (Šp./Rak.) - Emmrich, Rosol (Něm./ČR) 6:2, 6:4.
Štěpánek, Paes (6-ČR/Ind.) - Veselý, Lu Yen-Hsun (ČR/Tchaj-wan) 7:6 (7:3), 6:3
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Šafářová (14-ČR) - Cornetová (22-Fr.) 6:3, 6:7 (3:7), 6:4
Čtyřhra - 1. kolo
Šafářová, Pavljučenkovová (15-ČR/Rus.) - Bencicová, Čepelová (Švýc./SR) 3:6, 7:6 (7:3), 6:3
Čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová, Srebotniková (5-ČR/Slovin.) - Lepchenková, Čeng Saj-saj (USA/Čína) 6:4, 6:4
Hlaváčková, Čeng Ťie (8-ČR/Čína) - Riskeová, Vandewegheová (USA) 6:7 (2:7), 6:3, 6:3
Dateová-Krummová, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan (14-Tchaj-wan) 6:3, 6:2
Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Cetkovská, Piterová (ČR/Pol.) 6:4, 6:1.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Chan Hao-Ching, Mirnyj (Tchaj-wan/Běl.) - Hradecká, Tecau (5-ČR/Rum.) 6:3, 6:3.
Oudinová, Ram (USA) - Koukalová, Levinský (ČR) 6:1, 6:4
Hlaváčková, Peya (2-ČR/Rak.) - Parraová, Marrero (Šp.) 6:3, 5:7, 11:9
Ostatní páteční výsledky US Open zde.

Reklama

Související témata: