Hlavní obsah

Federer - Seppi 4:6, 6:7, 6:4, 6:7Federer na Australian Open končí! Dimitrov se rval pět setů, Šarapovová a Nadal další drama nepřipustili

Aktualizováno

Už ve třetím kole grandslamového Australian Open senzačně vypadl druhý nasazený Roger Federer, jenž podlehl Italovi Andreasi Seppimu 4:6, 6:7, 6:4 a 6:7. Hodně těžký boj musel absolvovat při postupu do osmifinále desátý nasazený Bulhar Grigor Dimitrov, jenž vyřadil Kypřana Marcose Baghdatise až po setech 4:6, 6:3, 3:6, 6:3 a 6:3. Jeho příštím soupeřem bude nasazená šestka Andy Murray, který porazil hladce Portugalce Sousu 6:1, 6:1, 7:5. Dál jdou podle očekávání i vítězka turnaje z roku 2008 Ruska Maria Šarapovová a loňský finalista Rafael Nadal.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Jakoby Švýcar Roger Federer nechtěl věřit tomu, že jej Ital Andreas Seppi dostal do úzkých a nakonec ho i vyřadil.

Článek
Fotogalerie

"Nevím, jak jsem to dokázal. Snažil jsem se zápas na velkém dvorci si užít a hrát co nejlépe, což se mi povedlo, protože jsem porazil Rogera," řekl Seppi na kurtu po první výhře nad Federerem v kariéře. V předchozích deseti vzájemných zápasech vzal sedmnáctinásobnému grandslamovému šampiónovi jen jeden set.

Tentokrát Seppi (46. v žebříčku ATP) výborně podával a ve výměnách byl důrazný i přesný. A především zvládl výborně oba tie breaky. Ve druhém setu už prohrával ve zkrácené hře 1:4, ale pak získal šest míčů v řadě. Ve čtvrté sadě se třikrát dostal z tzv. mini brejku a zápas ukončil fantastickým prohozem po lajně.

"Už jsem si myslel, že na ten míč ani nedosáhnu, že to je vítězný míč, takže ani nevím, jak jsem z toho zahrál ten prohoz," divil se Seppi.

Federer: Vyhrával jsem ty špatné míče

"Ciao, ciao, Roger" reagoval švýcarský deník Blick na svém serveru po nečekaném vyřazení favorita s připomínkou, že tak brzy opouštěl Maestro úvodní grandslamový turnaj roku naposledy před 14 lety. Vypočítal, že s italským tenistou navíc prohrál po 22 vítězných zápasech v řadě, naposledy se musel sklonit v roce 2007 v Římě před Filippem Volandrim.

"Nedokázal jsem hrát nejlepší tenis, a to i proto, že Andreas byl vynikající. Hodně důležitý byl tie break druhého setu, ta jeho ztráta byla dost bolestná. Prostě jsem měl jeden z horších dnů, vyhrával jsem ty nesprávné míče," poukázal Federer na fakt, že v celkovém počtu získaných bodů vyhrál 145:144, ale zápas přesto ztratil. "Být vámi, příliš bych se v tom nepitval," prohodil nakonec nenaladěně směrem k novinářům.

Vzhledem k postavení ve světovém žebříčku mu zase prohra nemůže tolik uškodit, jeho druhá pozice není v ohrožení. Nadal nemůže Federera po Australian Open předstihnout, ani kdyby v Melbourne triumfoval.

Dimitrov musel otáčet duel s Baghdatisem

Devět let po své senzační finálové účasti na Australian Open aktuálně 78. hráč světa vycházející hvězdu pořádně potrápil. Ve třetí sadě Baghdatis prolomil Dimitrovovi podání, vedl 5:3 a poté i díky čtyřem odvráceným brejkbolům získal náskok 2:1 na sety.

Bulhar ale začal zápas otáčet, když o šest let starší soupeř udělal dvě dvojchyby za sebou. Dimitrov tentokrát brejkovou šanci využil a díky tomu ovládl čtvrtý set 6:3.

Do pátého setu mohl jít s větším sebevědomým zkušenější Baghdatis, jenž v Melbourne Parku vyhrál osm z devíti pětisetových duelů. Dimitrova ale chybějící zkušenosti nesvazovaly. Naopak, Kypřana dvakrát brejknul a po třech hodinách a osmadvaceti minutách mohl slavit postup.

Nadal, Šarapovová? Žádné drama

To Dimitrovova přítelkyně Šarapovová, která ve 2. kole musela v duelu s krajankou Alexandrou Panovovou odvracet dva mečboly, tentokrát žádné drama nedopustila. Nasazená dvojka turnaje si za hodinu hladce poradila se Zarinou Dijasovou z Kazachstánu dvakrát 6:1. Příští soupeřkou bývalé světové jedničky bude Číňanka Pcheng Šuaj.

Na pětisetovou bitvu s Američanem Timem Smyczkem jako by chtěl co nejrychleji zapomenout Rafael Nadal. S Dudim Selou z Izraele, přemožitelem Lukáše Rosola, se osmadvacetiletý španělský tenista zapotil jen ve třetí sadě, která trvala více než hodinu, tedy déle než úvodní dva sety dohromady (6:1, 6:0). Dalším soupeřem vítěze Australian Open z roku 2009 bude vytáhlý Jihoafričan Kevin Anderson.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 40 miliónů australských dolarů)
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Seppi (It.) - Federer (2-Švýc.) 6:4, 7:6 (7:5), 4:6, 7:6 (7:5)
Nadal (3-Šp.) - Sela (Izr.) 6:1, 6:0, 7:5
Murray (6-Brit.) - Sousa (Portug.) 6:1, 6:1, 7:5
Dimitrov (10-Bul.) - Baghdatis (Kypr) 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3
Anderson (14-JAR) - Gasquet (24-Fr.) 6:4, 7:6 (7:3), 7:6 (8:6)
Kyrgios (Austr.) - Džazírí (Tun.) 6:3, 7:6 (8:6), 6:1
Tomic - Groth (oba Austr.) 6:4, 7:6 (10:8), 6:3
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Šarapovová (2-Rus.) - Dijasová (Kaz.) 6:1, 6:1
Bouchardová (7-Kan.) - Garciaová (Fr.) 7:5, 6:0
Halepová (3-Rum.) - Matteková-Sandsová (USA) 6:4, 7:5
Beguová (Rum.) - Witthöftová (Něm.) 6:4, 6:4
Wickmayerová (Bel.) - Erraniová (14-It.) 4:6, 6:4, 6:3
Pcheng Šuaj (21-Čína) - Švedovová (Kaz.) 7:6 (9:7), 6:3
Výsledky českých tenistů najdete zde

Reklama

Související témata: