Hlavní obsah

Berdychovi jsem to ulehčil, smutnil Nadal. Jestli Tomáš může celý turnaj vyhrát? Tak to nevím

Na něco takového rozhodně není čtrnáctinásobný grandslamový šampión Rafael Nadal zvyklý. Jeho pouť letošním Australian Open utnul český tenista Tomáš Berdych už ve čtvrtfinále. Navíc mu nadělil kanára, což španělská legenda naposledy zažila na grandslamovém turnaji před devíti lety. Nadal uznal, že v úvodních dvou setech českému tenistovi vítězství hodně ulehčil, ale zároveň vyzdvihl kvalitu hry českého hráče.

Foto: Issei Kato, Reuters

Poražený Rafael Nadal se loučí s fanoušky na Australian Open už po čtvrtfinále.

Článek
Fotogalerie

Především svůj výkon nijak neomlouval zraněním či nevolností, byť je evidentní, že po nedávné operaci slepého střeva ještě nehraje v optimální pohodě. „Nic takového, cítím se dobře. Jen jsem prostě neměl svůj den, nechytil jsem správný rytmus a soupeř hrál lépe než já. Nezbývá mi, než mu pogratulovat a přijmout porážku," mluvil po utkání smířlivě třetí hráč světa.

V úvodních dvou setech vyhrál jen dva gamy, naplno byl se svojí hrou spokojen až ve třetím setu, který rozhodl tie break. „Ve třetím setu už jsem hrál dobře, předváděl jsem přesně to, co musím hrát. Je jasné, že předtím jsem nehrál se správným sebevědomím a intenzitou. Moje údery byly příliš krátké a soupeři jsem to hodně usnadnil. Nemůžete chtít vyhrát grandslamové čtvrtfinále, když pomáháte soupeři, aby hrál dobře," prohlásil rodák z Manakoru sebekriticky.

Berdych výborně servíroval

V koncovce třetí sady měl Nadal k dispozici brejkbol, a kdyby jej proměnil, měl by velkou šanci překlopit zápas alespoň do čtvrtého setu a ještě se o vítězství poprat. „´Kdyby´ ale ve sportu neexistují. Prostě buď to zvládnete, nebo ne. Neměl jsem šanci hrát čtvrtý set, protože jsem prohrál třetí. To je asi tak vše. V tie breaku jsem bojoval, ale situace byla hodně těžká. Tomáš hrál hodně agresivně a výborně servíroval," pokračoval Nadal.

S českým tenistou prohrál poprvé po devíti letech a sedmnácti vítězstvích ve vzájemných zápasech. I přesto, že Berdych předvedl takřka životní výkon a potvrdil rostoucí formu, není si Nadal jistý, zda českého tenistu může favorizovat na celkový triumf na Australian Open.

„Nevím, jestli zvládne to, aby celý turnaj vyhrál. Je tu ještě spousta skvělých hráčů. Uvidíme. Tomáš hraje dobře, dlouhodobě už je ve špičce a zaslouží si být tam, kde je. Je to velký profesionál. Ve třetím setu dokázal výborně ustát situaci. Předtím to ale pro něj bylo až příliš jednoduché, takže je pro mě obtížné jeho hru nějak analyzovat," dodal španělský tenista.

Vyhraje český tenista Tomáš Berdych letošní Australian Open?
Ano
46,6 %
Ne
53,4 %
Celkem hlasovalo 28474 čtenářů.

Reklama