Hlavní obsah

Tenista Djokovič a atletka Dibabaová získali sportovní Oscary

Vítěz tenisového Wimbledonu Srb Novak Djokovič a etiopská běžkyně Genzebe Dibabaová, která během dvou týdnů vytvořila tři světové rekordy na různých tratích, jsou držiteli ceny Laureus pro nejlepší sportovce světa za rok 2014. Trofeje označované za sportovního Oscara se dnes předávaly v Šanghaji.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič

Článek

Vítěze celkem sedmi kategorií vybírá komise složená z 50 sportovních legend, kolektivem roku jsou fotbaloví mistři světa z Německa. Vyhlášen byl také návrat roku, průlom, nejlepší akční sportovec a nejlepší handicapovaný sportovec.

V žádné z šestičlenných nominací neměl český sport svého zástupce. Jako jediná se do vybrané společnosti zatím dostala tenistka Petra Kvitová za výsledky v roce 2011. Tehdy stejně jako loni Djokovič vyhrála Wimbledon i Turnaj mistryň, navíc poprvé i Fed Cup.

Spolu s Djokovičem byli v nominaci na sportovce roku britský pilot formule 1 Lewis Hamilton, portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo, golfista Rory McIlroy ze Severního Irska, španělský šampion MotoGP Marc Márquez a francouzský tyčkař Renaud Lavillenie. Cenu Laureus Djokovič získal už v roce 2012.

S Dibabaovou, která loni v únoru postupně zaběhla halové světové rekordy na 1500 m, 3000 m a dvě míle, se o sošku ucházely koulařka Valerie Adamsová z Nového Zélandu, norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová, slovinská lyžařka Tina Mazeová a tenistky Serena Williamsová (USA) a Li Na (Čína).

S německými fotbalisty byli v nominaci na nejlepší tým roku "kolegové" z Realu Madrid, stáj F1 Mercedes, evropský golfový výběr Ryder Cupu, mistři basketbalové NBA San Antonio Spurs a daviscupoví šampioni Švýcaři.

Reklama

Související témata: