Hlavní obsah

Bacsinszká - Kvitová 2:6, 6:0, 6:3Smutek i radost! Kvitová na French Open dohrála, Šafářová vyřadila obhájkyni trofeje

Paříž
Aktualizováno

Padesátiprocentní úspěšnost vykázaly v pondělí české tenistky na grandslamovém French Open. Tuzemská jednička Petra Kvitová nezvládla roli favoritky a prohrála v osmifinále dvouhry se Švýcarkou Timeou Bacsinszkou 6:2, 0:6 a 3:6, mnohem úspěšnější však byla Lucie Šafářová. Ta se v Paříži postarala o překvapení, vyřadila obhájkyni titulu Marii Šarapovovou z Ruska po setech 7:6 a 6:4. Právě Šarapovovou vystřídá Kvitová navzdory dnešnímu zaváhání za týden v žebříčku WTA a stane se podruhé v kariéře světovou dvojkou.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Petra Kvitová se v osmifinále French Open trápila s Timeou Bacsinszkou natolik, že nakonec vypadla.

Článek
Fotogalerie

Úvod posledního utkání dne na kurtu Suzanne Lenglenové byl ze strany Kvitové i Bacsinszké plný chyb, jako by obě hráčky tížila únava z dlouhého čekání na začátek zápasu. Tenistka z Fulneku se vzpamatovala dříve, a i když se v páté hře nevyvarovala ztráty servisu, využila faktu, že Švýcarka dlouho hrála ještě mnohem hlouběji pod své možnosti. Kupila jednu nepřesnost za druhou, třikrát v řadě prohrála své podání a za necelou půlhodinu i úvodní set.

V dalším průběhu duelu se ale role obrátily. Bacsinszká se začala víc tlačit Kvitové do bekhendu, občas vystřihla kraťas, liftovala údery a dvojnásobná wimbledonská šampiónka se propadala do stále větší beznaděje. Nepomohla si ani servisem a ve druhé sadě nezískala ani jediný game! A rozjetá soupeřka zakončila set stylově esem.

Přestože ani Švýcarka nepodala nijak oslnivý výkon, Kvitová neměla svůj den, nic jí nevycházelo. I v rozhodujícím dějství o své podání dále bojovala, zradil ji i forhend, a přestože se ještě dokázala vybičovat a oplatit soupeřce brejk (3:3), ve zbytku zápasu uhrála už jen tři fiftýny. Z výhry se tak nakonec radovala třiadvacítka turnaje Bacsinszká, jež Kvitovou po výhře v semifinále v Šen-čenu porazila i podruhé. Její soupeřkou ve čtvrtfinále bude ve středu Belgičanka Alison Van Uytvancková, až 93. hráčka světa.

Ve čtvrtfinále čeká Muguruzaová

Levou rukou hrající Šafářová předvedla proti světové dvojce Šarapovové jeden z nejlepších výkonů v kariéře. Její příští soupeřkou bude v úterý Španělka Garbiñe Muguruzaová, která zdolala Italku Flavii Pennettaovou 6:3, 6:4.

"Maria je skvělá hráčka. Věděla jsem, že musím hrát agresivně a jít si pro to. Jsem nadšená a přešťastná. Byl to nádherný zápas," řekla Šafářová na dvorci. Postup do čtvrtfinále by ji měl poprvé v životě posunout do světové desítky.

Levou rukou hrající Šafářová předvedla proti favorizované Šarapovové jeden z nejlepších výkonů v kariéře. Trefovala vítězné údery z forhendu i bekhendu, dobře podávala. Výborně předvídala hru soupeřky a všude byla včas.

Na začátku zápasu odvrátila za stavu 0:1 dva brejkboly a naopak sama šla do brejku a vedení 3:1. Náskok sice neudržela, protože Šarapovová zvýšila intenzitu svých úderů, ale česká tenistka dál hrála výtečně. V tie breaku mimo jiné trefila roh z bekhendu, dala vítězný míč z forhendu a zkrácenou hru ovládla 7:3.

Šarapovová nebude ve finále poprvé po třech letech

V první setu Šafářová předčila Šarapovovou ve vítězných úderech 20:10 a v nastoleném trendu pokračovala ve druhé sadě. Podruhé v zápase vzala dvojnásobné vítězce turnaje servis, své podání uhájila a vedla 3:0. Podobně jako v první sadě ale o náskok přišla, a to i kvůli dvojchybě při brejkbolu Rusky.

Znovu mohla Šafářová vzít Šarapovové podání v šesté hře, ale nahraný míč při brejkbolu poslala do autu a soupeřka game uzavřela dvěma esy. Česká hráčka dál držela míč u základní čáry a Rusku pod tlakem. Za stavu 5:4 udělala Šarapovová dvojchybu a nabídla Šafářové první mečbol, který ještě odvrátila. V dalších dvou výměnách už Šafářová vítěznými míči zápas nekompromisně ukončila a potřetí v kariéře se radovala z postupu do grandslamového čtvrtfinále. V něm narazí na Muguruzaovou, s níž se dosud nestřetla.

"Hrála agresivněji a byla schopná hrát na vyšší úrovni většinu zápasu. Nedopřála mi čas, hrála výborně do stran a já ne. To byl rozdíl," přiznala Šarapovová, která nebude v Paříži ve finále poprvé po třech letech.

Po výhře nad Šarapovovou zvládla Šafářová po krátkém odpočinku i čtyřhru. S Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s kterou vyhrály letošní Australian Open, porazily ve 3. kole česko-švýcarskou dvojici Kateřina Siniaková, Belinda Bencicová 6:4, 6:3 a postoupily do čtvrtfinále.

Hernych uspěl, Mertl v Prostějově vypadl

Jan Hernych je prvním českých tenistou, který na letošním challengeru v Prostějově postoupil do druhého kola. Andreje Golubjova z Kazachstánu zdolal 6:2 a 6:3. Naopak Jan Mertl podlehl Brazilci Andremu Ghemovi 3:6, 2:6. V úterý do turnaje zasáhnou zbývající čeští hráči: obhájce titulu Jiří Veselý, Radek Štěpánek a Adam Pavlásek.

V prvním kole už dnes vypadl čtvrtý nasazený Španěl Pablo Carreňo, který podlehl Němci Matthiasi Bachinherovi 3:6, 6:1 a 3:6. Pro Veselého s Romanem Jebavým zase skončila soutěž ve čtyřhře, protože nestačili na americko-novozélandský pár Nicholas Monroe, Artem Sitak.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26 928 600 eur):
Muži:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Bolelli, Fognini (6-It.) - Albot, Rosol (Mold./ČR) 6:2, 5:7, 6:2
Ženy:
Dvouhra - osmifinále:
Šafářová (13-ČR) - Šarapovová (2-Rus.) 7:6 (7:3), 6:4
Kvitová (4-ČR) - Bacsinszká (23-Švýc.) 6:2, 0:6, 3:6
Čtyřhra - osmifinále:
Krajiceková, Strýcová (13-Niz./ČR) - Hantuchová, Stosurová (SR/Austr.) 6:4, 3:6, 6:2
Matteková-Sandsová, Šafářová (7-USA/ČR) - Bencicová, Siniaková (Švýc./ČR) 6:4, 6:3
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Vondroušová (1-ČR) - Kingsleyová (USA) 5:7, 6:3, 6:1
Čtyřhra - 1. kolo:
Ferrová, Yerolymosová (Fr.) - Guerrerová, Kilnarová (Šp./ČR) 6:2, 7:5
Kolodziejová, Vondroušová (1-ČR) - Garavaniová, Hinojosaová (Arg./Mex.) 6:1, 6:1.
Další pondělní výsledky French Open najdete zde.
Tenisový turnaj mužů kategorie challenger UniCredit Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 106 500 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Ghem (Braz.) - Mertl (ČR) 6:3, 6:2
Hernych (ČR) - Golubjov (Kaz.) 6:2, 6:3
Bachinger (Něm.) - Carreňo (4-Šp.) 6:3, 1:6, 6:3
Cecchinato (It.) - Setkič (Bosna) 6:3, 6:2
Porazí Lucie Šafářová ve čtvrtfinále French Open Španělku Garbiñe Muguruzaovou?
Ano
92,5 %
Ne
7,5 %
Celkem hlasovalo 25975 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.15      14 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Itálie Sara Erraniová
    6 : 1; 6 : 3
  • 03.06.15      14 : 00
    Švýcarsko Timea Bacsinszká Belgie Alison van Uytvancková
    6 : 4; 7 : 5
  • 02.06.15      14 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Ukrajina Elina Svitolinová
    6 : 3; 6 : 2
  • 02.06.15      14 : 00
    Španělsko Garbiňe Muguruzaová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 7; 3 : 6
  • Semifinále

  • 04.06.15      16 : 30
    Spojené státy Serena Williamsová Švýcarsko Timea Bacsinszká
    4 : 6; 6 : 3; 6 : 0
  • 04.06.15      15 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Česká republika Lucie Šafářová
    5 : 7; 5 : 7
  • Finále

  • 06.06.15      15 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 3; 6 : 7; 6 : 2