Hlavní obsah

Šafářová - Muguruzaová 7:6, 6:3Fantazie! Šafářová si poradila i s Muguruzaovou, na French Open je v semifinále

Paříž
Aktualizováno

Lucie Šafářová si poprvé v kariéře zahraje na French Open semifinále! Po senzačním vyřazení obhájkyně titulu Marie Šarapovové dokázala česká tenistka na druhém grandslamovém turnaji sezóny porazit v úterním čtvrtfinále Španělku Garbiňe Muguruzaovou 7:6 a 6:3. Její příští soupeřkou bude ve čtvrtek sedmá nasazená Ana Ivanovičová ze Srbska, která zdolala Ukrajinku Elinu Svitolinovou 6:3 a 6:2.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Česká tenistka Lucie Šafářová se raduje z postupu do semifinále French Open.

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletá Šafářová má díky výhře jistotu, že se poprvé dostane do světové desítky žebříčku WTA. Na grandslamu se mezi nejlepší čtveřici dostala podruhé v kariéře, poprvé to dokázala minulý rok na trávě ve Wimbledonu.

"Jsem nadšená! Nedokážu popsat své pocity. Páni, jsem tady poprvé v semifinále. Je to ohromující!" zářila Šafářová v rozhovoru na dvorci a směrem k zápasu s Ivanovičovou jen dodala: "Bude to napínavé. Jsem připravena."

Den po výhře nad favorizovanou Ruskou Šarapovovou dokázala Šafářová znovu hrát výborně. V delších výměnách od základní čáry na kurtu Suzanne Lenglenové se dobře pohybovala, příliš nekazila a dovedla i zakončit. A to i v silném větru, který hráčkám komplikoval hru. "Takový jsem v Paříži nezažila. Snažila jsem se být soustředěná, jelikož s každým míčem vítr cvičil. Hrála jsem míče co nejdelší, ale nesnažila se trefovovat lajny, protože by to bylo ošemetné," řekla Šafářová.

V první sadě Češka odvracela jen jeden brejkbol, ale ani ona se při podání soupeřky neprosadila, ač měla šest možností na brejk. Čtyři přišly za stavu 4:4, ale set získala až ve zkrácené hře. Před Roland Garros letos Šafářová vyhrála jen šest tie breaků a 13 prohrála, ale v Paříži už získala pátý v řadě. Proti Muguruzaové v něm vytáhla své nejlepší údery v setu - dvě výměny zakončila bekhendy po lajně a tie break získala 7:3.

Ivanovičovou loni na Roland Garros porazila

"Ten bekhend mi tam musel psát, protože výměny byly těžké," řekla Šafářová a první více než hodinový vyrovnaný set hodnotila slovy: "To bylo maso."

Ve druhém setu vedla Šafářová po brejku čistou hrou 2:0, ale poté Muguruzaová, loňská přemožitelka Sereny Williamsové v Paříži, začala riskovat a srovnala na 2:2. Další brejkbol na 2:3 Šafářová odvrátila a pak už mířila za postupem. "Ten druhý brejk byl důležitý, pak jsem zahrála dobře," řekla Šafářová. "Ohromně důležité bylo vyhrát game na 5:2. Dokázala udržet nervy," ocenil kouč Češky Rob Steckley. Ve druhém setu udělala jen šest chyb a zápas uzavřela při prvním mečbolu svým osmadvacátým vítězným úderem v duelu. Zvítězila za hodinu a třiapadesát minut a na turnaji dosud neztratila set.

S Ivanovičovou, bývalou světovou jedničkou a vítězkou Roland Garros z před sedmi let, se Šafářová střetla osmkrát a pětkrát vyhrála. V Paříži se utkaly dvakrát - v roce 2008 vyhrála cestou za titulem Ivanovičová, loni uspěla Šafářová. "Je dobré, že jsem ji párkrát porazila a vím, jaký je recept k vítězství. O to se budu snažit, až na kurt nastoupím, a doufám, že mi to pomůže," řekla Šafářová.

Šafářová je poslední českou zástupkyní ve dvouhře na Roland Garros. Světové čtyřky Petra Kvitová i Tomáš Berdych vypadly v osmifinále.

Strýcové uniklo třetí grandslamové semifinále v řadě

Do semifinále smíšené čtyřhry postoupila Lucie Hradecká, která spolu s Polákem Marcinem Matkowským vyřadila sedmý nasazený pár Timea Babosová, Alexander Peya.

Barboře Strýcové se naopak nepovedlo postoupit potřetí za sebou do grandslamového semifinále ve čtyřhře. Na Roland Garros česká tenistka a její nizozemská spoluhráčka Michaella Krajiceková podlehly ve čtvrtfinálovém utkání Australance Casey Dellacquaové a Kazašce Jaroslavě Švedovové 3:6 a 5:7.

Strýcová hrála deblové čtvrtfinále v Paříži poprvé, na ostatních grandslamech už mezi nejlepší osmičkou byla. Letos v lednu s Krajicekovou se na Australian Open dostaly až do semifinále, čímž česká hráčka navázala na stejný výsledek z US Open. V New Yorku loni vybojovala svou první účast v grandslamovém semifinále po boku japonské veteránky Kimiko Dateové-Krummové.

V soutěži deblistek na Roland Garros ještě zůstávají vítězky turnaje z roku 2011 Hradecká s Andreou Hlaváčkovou a také Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, které letos triumfovaly v Melbourne.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26 928 600 eur):
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Šafářová (13-ČR) - Muguruzaová (21-Šp.) 7:6 (7:3), 6:3
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dellacquaová, Švedovová (12-Austr./Kaz.) - Krajiceková, Strýcová (13-Niz./ČR) 6:3, 7:5
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Hradecká, Matkowski (ČR/Pol.) - Babosová, Peya (7-Maď./Rak.) 7:6 (7:4), 3:6, 10:8
Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:
Vondroušová (1-ČR) - Stefaniová (Braz.) 6:4, 6:2
Kolodziejová (13-ČR) - Podoroskaová (Arg.) 6:2, 6:2
Zbylé úterní zápasy na French Open najdete zde.
Porazí Lucie Šafářová v semifinále French Open Srbku Anu Ivanovičovou?
Ano
90,6 %
Ne
9,4 %
Celkem hlasovalo 48669 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open - dvouhra žen

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.15      14 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Itálie Sara Erraniová
    6 : 1; 6 : 3
  • 03.06.15      14 : 00
    Švýcarsko Timea Bacsinszká Belgie Alison van Uytvancková
    6 : 4; 7 : 5
  • 02.06.15      14 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Ukrajina Elina Svitolinová
    6 : 3; 6 : 2
  • 02.06.15      14 : 00
    Španělsko Garbiňe Muguruzaová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 7; 3 : 6
  • Semifinále

  • 04.06.15      16 : 30
    Spojené státy Serena Williamsová Švýcarsko Timea Bacsinszká
    4 : 6; 6 : 3; 6 : 0
  • 04.06.15      15 : 00
    Srbsko Ana Ivanovičová Česká republika Lucie Šafářová
    5 : 7; 5 : 7
  • Finále

  • 06.06.15      15 : 00
    Spojené státy Serena Williamsová Česká republika Lucie Šafářová
    6 : 3; 6 : 7; 6 : 2