Hlavní obsah

Berdych očekává nástup mladých. V Anglii mu před Wimbledonem nevěří

Na wimbledonskou trávu se každý rok těší, před pěti lety zde také dosáhl na životní výsledek, když se probojoval na nejslavnějším grandslamovém turnaji až do finále. Letos s jedinou výjimkou postoupil na všech turnajích minimálně do čtvrtfinále ale před startem bojů v All England Clubu mu ve světě příliš nevěří. Aktuální světové šestce vesměs experti předpovídají maximálně účast ve čtvrtfinále, kde na něj potenciálně čeká sedminásobný wimbledonský šampión Roger Federer. „Berdych vyřadil Federera ve wimbledonském čtvrtfinále v roce 2010, ale zopakování tohoto vítězství a následného postupu do finále, si lze momentálně jen těžko představit,“ píše například server tennis.com.

Tomáš Berdych pózoval před zahájením WimbledonuVideo: Reuters

 
Článek

„Po tom, co vyřadil letos Nadala na Australian Open, se Berdych zařadil zpět na své obvyklé místo ve druhém sledu. To spíše Wawrinka už dva roky po sobě dokazuje, že má v sobě větší potenciál prorazit k velkým vítězstvím," dodal server.

Ihned po zveřejnění losu, který pro první kolo přiřkl Berdychovi Francouze Chardyho, v anglických médiích začali novináři spekulovat o cestě domácího favorita a předposledního vítěze Wimbledonu Andyho Murrayho do finále a unisono se shodují, že se svěřenec Amelie Mauresmové a Jonase Björkmana v semifinále utká s Federerem, tedy nikoliv s Berdychem, s nímž se ve stejné fázi turnaje střetl letos na Australian Open.

„Ve čtvrtfinále může Federer narazit na Berdycha. Je to pro Švýcara sice výzva, ale určitě ne úkol, kterého by se musel bát," píše například ve své předturnajové analýze respektovaný list The Guardian.

Děláme správné věci

Možný čtvrtfinálový souboj je ještě daleko, a tak si ještě před turnajem Berdych s Federerem na wimbledonské trávě v klidu zatrénovali. Jistá pikantnost tohoto počinu neunikla žurnalistům ze Sport Illustrated, kteří fotky z tréninku umístili obratem na sociální sítě.

Berdych si i podle předturnajových tipů může užívat jistého poklidu v závětří. V Londýně se také v prodejně firmy, která ho obléká, setkal s fanoušky, zapózoval jim na společné fotky a ochotně se jim podepisoval.

A ujišťoval, že stále pracuje na zlepšování své hry. „Myslím, že se ubíráme správným směrem, že děláme dobré věci. Moje výsledky jsou toho důkazem," prohlásil sebevědomě.

Sám nicméně neměl odpověď na to, jak dokráčet ve Wimbledonu za úspěchem. „Rozhoduje hodně malých detailů, které si musí v pravý čas sednout. Navíc musíte vše dělat dobře během dvou týdnů. Je těžké říct, co přesně dělat. Kdyby to bylo takhle jednoduché, sám bych to chtěl slyšet a pak bych to napodobil," smál se.

A podobně jako třeba John McEnroe předpověděl pro mužský tenis nástup dravého mládí v blízké budoucnosti. „Myslím si, že pomalu k tomu dojde. Na špičce už jsou mnoho let stejní kluci a bude asi velmi těžké, aby tyhle skvělé výsledky dělali navždy. Je asi přirozené, že je postupně budou nahrazovat noví hráči. Přijdou nové tváře, nové příležitosti a šance na velké výsledky," dodal.

Reklama