Hlavní obsah

Plíšková - Kuzněcovová 3:6, 6:3, 6:4Kristýna Plíšková uhrála ve Wimbledonu životní výsledek! Berdych a Kvitová smetli soupeře

Londýn
Aktualizováno

Talentovaná česká tenistka Kristýna Plíšková dosáhla na letošním Wimbledonu svého největšího úspěchu v kariéře na grandslamech. Nasazenou šestadvacítku Světlanu Kuzněcovovou z Ruska třiadvacetiletá rodačka z Loun porazila překvapivě 3:6, 6:3, 6:4. Petra Kvitová si na cestě za obhajobou titulu suverénně poradila i s další překážkou. Druhá nasazená tenistka zdolala Japonku Kurumi Naraovou za necelou hodinu přesvědčivě 6:2, 6:0. Bez problémů si tentokrát zajistil postup Tomáš Berdych díky vítězství nad Francouzem Nicolasem Mahutem 6:1, 6:4, 6:4. Další čeští zástupci už v Londýně v singlu dohráli.

Foto: Henry Browne, Reuters

Kristýna Plíšková se raduje z životního úspěchu na grandslamu.

Článek
Fotogalerie

Pětadvacetiletá tenistka z Fulneku vyslala soupeřkám už podruhé jasný vzkaz, že je na slavných dvorcích All England Clubu po roce znovu skvěle připravena. Po úterní demolici Kiki Bertensové z Nizozemska, jíž povolila jediný game, si ve čtvrtek pohrála také s Naraovou, 57. hráčkou žebříčku WTA. Té povolila jen o hru více...

Kvitová skvěle zvládla vstup do obou sad, pokaždé se rychle se ujala vedení 3:0 a suverénně diktovala tempo zápasu. Zejména při svém podání, které neztratila ani jednou, nedala drobné Japonce prakticky žádnou šanci. Celkem nastřílela 10 es. Dohromady pětkrát prolomila servis soupeřky a po 59 minutách duelu proměnila první mečbol.

„Z mé strany to byl dobrý zápas. Opravdu jsem očekávala, že to bude mnohem těžší, potom co jsem viděla její schopnosti v loňském utkání proti Venus Williamsové. Dobře jsem se ale připravila a jsem šťastná z toho, jak jsem dnes hrála a ze způsobu, jakým jsem zvítězila," těšilo Kvitovou. V dalším utkání narazí na turnajovou osmadvacítku Jelenu Jankovičovou ze Srbska.

Životní grandslam Kristýny Plíškové

Třiadvacetiletá rodačka z Loun Kristýna Plíšková si poprvé na grandslamu zahraje 3. kolo a v Londýně dosáhne lepšího výsledku než její aktuálně slavnější dvojče Karolína. Vítězka wimbledonské juniorky z roku 2010 nečekaně zdolala ruskou tenistku Světlanu Kuzněcovovou, 25. hráčku světa, ve třech setech 3:6, 6:3, 6:4.

Další Francouz už Berdycha netrápil

Berdych se v prvním kole pořádně nadřel na výhru nad Jérémym Chardym, ale s dalším Francouzem už roli favorita potvrdil naprosto s přehledem. Od začátku utkání výborně podával, nedělal zbytečné chyby a od základní čáry vyvíjel na soupeře neustálý tlak. Především přes jeho bekhend.

V první sadě povolil soupeři jediný game. Podobně jednoznačně měl rozehranou i druhou sadu, jenže za stavu 5:2 poprvé ztratil podání a Mahut začal být nebezpečnější. Berdych ale jeho rozlet včas zastavil, vyhrál i druhý set a v tom třetím si už za stavu 2:2 zajistil uklidňující a nakonec i rozhodující náskok ziskem soupeřova podání.

"Bylo tam spousta věcí, který fungovaly dobře. Popral jsem se s tím, jak jsem si předsevzal, jak jsem si postavil plán," řekl finalista turnaje z roku 2010. "Dobrý byl return a držel jsem soupeře co nejdéle vzadu. Neměl prostor přejít ze hry k síti, taky jsem dobře servíroval a bylo to dobré utkání," zhodnotil Berdych.

O postup do osmifinále se utká s Pablem Andújarem, který po pětisetové bitvě vyřadil Lukáše Rosola. Český tenista měl zápas slušně rozehraný, vedl 2:1 na sety a dlouho měl díky výbornému servisu nad soupeřem mírně navrch. Nakonec ale podlehl 4:6, 6:1, 6:4, 6:7 a 4:6.

Allertová odvrátila výprask, Veselý se trápil

Ze hry venku už je Denisa Allertová. Ve 2. kole vypadla po prohře s pátou nasazenou Caroline Wozniackou. Češka málem schytala od favorizované Dánky výprask, ale nakonec podlehla se ctí 1:6 a 6:7. V Londýně pršelo, program čtvrtého hracího dne se kvůli tomu posouval. Utkání Jiřího Veselého s domácím Jamesem Wardem začalo s několikaminutovým zpožděním a český tenista v něm nakonec prohrál 2:6, 6:7, 6:3, a 3:6.

Allertovou dlouho svazovala nervozita a na Wozniackou nestačila. První hru získala až za stavu 0:5 a po padesáti minutách mohl být konec. Od skóre 1:5 ve druhé sadě ale česká debutantka na londýnské trávě začala hrát uvolněně, byla lepší ve výměnách a soupeřku pořádně vystrašila. Ziskem pěti her otočila na 6:5, ale nakonec padla ve zkrácené hře poměrem 6:8. Zápas s bývalou světovou jedničkou trval hodinu a 25 minut.

Veselému se v duelu s domácím Wardem, který dostal do soutěže divokou kartu, od začátku nedařilo. Dlouho se nemohl prosadit při podání 110. hráče světa, který dal 15 es, a když se mu to konečně od třetí sady začalo dařit, tak příležitosti nevyužíval. Proměnil jen jeden z deseti brejkbolů. Ve třetím setu si Veselý nechával na kurtu promasírovat rameno levé ruky, v které drží raketu. Zápas ztratil po dvou hodinách a 37 minutách a letos dohrál o kolo dříve než loni. Ward se poprvé na grandslamu dostal do 3. kola.

"Celý ten zápas byl z mojí strany špatný," řekl Veselý. Dodal, že rameno ho trápí delší dobu, ale v utkání ho nelimitovalo. "Nemyslím, že by rameno až tak moc ovlivnilo zápas, že bych měl prohrát s takovým hráčem, jako je Ward. Spíš musím hledat chybu u sebe. Tohle je pro mě nepochopitelný," řekl 46. hráč světa.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,5 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (6-ČR) - Mahut (Fr.) 6:1, 6:4, 6:4
Ward (Brit.) - Veselý (ČR) 6:2, 7:6 (7:4), 3:6, 6:3
Andújar (Šp.) - Rosol (ČR) 6:4, 1:6, 4:6, 7:6 (7:4), 6:4
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Kvitová (2-ČR) - Naraová (Jap.) 6:2, 6:0
Kristýna Plíšková (ČR) - Kuzněcovová (26-Rus.) 3:6, 6:3, 6:4
Wozniacká (5-Dán.) - Allertová (ČR) 6:1, 7:6 (8:6)
Čtyřhra - 1. kolo:
Bencicová, Siniaková (Švýc./ČR) - Čchen Liang, Olaruová (Čína/Pol.) 7:5, 7:5
Duševinová, Martínezová (Rus./Šp.) - Koukalová, Pironkovová (ČR/Bulh.) 6:2, 6:4.
Hlaváčková, Hradecká (8-ČR) - Cornetová, Kruničová (Fr./Srb.) 6:1, 6:4.
Ostatní čtvrteční zápasy Wimbledonu zde.

Reklama

Související témata: