Hlavní obsah

Extrém, jako v 50. letech, podpořil Federer parťačku Šafářové v kritice Wimbledonu

Londýn

Bílá barva oblečení patří k tenisovému Wimbledonu stejně neodmyslitelně jako zelená tráva na kurtech. Jenže podle některých tenistů to pořadatelé s ortodoxním vymáháním výhradně bílého oblečení hráčů přehnali.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Bethanie Matteková-Sandsová poté, co ve Wimbledonu vyřadila srbskou favoritku Anu Ivanovičovou.

Článek

„Považuji to za extrémní, kam až to s bílou barvou zašlo," postěžoval si třeba sedminásobný wimbledonský šampión Roger Federer, jenž rozhodně nepatří mezi výstředně se oblékající hráče. Podle něj striktními předpisy ohledně oblékání přicházejí tenisté o možnost sebevyjádření.

„Bavíme se tady o bílé, jaká byla k vidění třeba v padesátých letech. Když se podíváte na obrázky z tehdejší doby, všechno bylo kompletně bílé. Mám ale v paměti Edberga a Beckera, kteří tady na sobě mohli mít více barev. Nosili kultovní trika," srovnávala současná světová dvojka.

All England Club vydal nová přísnější pravidla ohledně oblékání loni a Federer, jinak miláček britského publika, z něj rozhodně nadšený nebyl: „Jenom bílá a bílá. Podle mě je to příliš striktní."

Je to přehnané

Švýcarský tenista tak navázal na kritická slova deblové partnerky Lucie Šafářové, Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové, která si v barevných výstřelcích doslova libuje.

„Je to dost přehnané. Zabalila jsem si do své tašky nějaké sukně s barevným spodním prádlem a evidentně je tady letos nevyužiju. Docela mě to štve. Když jsem se dívala na fotky McEnroea nebo Arthura Ashe tady, měli na sobě všude barvy," posteskla si rebelka, která kazí dekorum alespoň barevným tetováním.

Podle nových pravidel nesmí být barevný vzor na oblečení širší než jeden centimetr. Za nedodržení upravených pravidel už byla novináři popotahována již vyřazená Kanaďanka Eugenie Bouchardová, která si pod bílé tričko oblékla černou podprsenku.

Reklama