Hlavní obsah

Simon - Berdych 6:3, 6:3, 6:2Čtvrtfinále dvouhry bude ve Wimbledonu bez české účasti. Berdych i Šafářová vypadli!

jsv, oc, vatČTKSport.cz
Aktualizováno

Čtvrtfinále dvouhry na grandslamovém Wimbledonu bude letos bez českého zastoupení. Finalistka Roland Garros Lucie Šafářová podlehla ve 4. kole Američance Coco Vandewegheové dvakrát 6:7 a v Londýně tak nezopakuje loňské semifinále. V All England Clubu se v pondělí nedařilo ani šestému nasazenému Tomáši Berdychovi, jenž v osmifinále nečekaně hladce prohrál s Francouzem Gillesem Simonem 3:6, 3:6 a 2:6.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych prohrál v osmifinále Wimbledonu s Francouzem Gillesem Simonem.

Článek
Fotogalerie

Berdych se v utkání se Simonem nemohl dostat do rytmu. Dělal relativně snadné chyby a často si stěžoval na odskoky na trávě. Neoblíbeného soupeře, s kterým má nyní bilanci 4:7, nedokázal dostat pod tlak. O jediný brejkbol, který si v utkání vypracoval v první sadě, přišel po bekhendu do autu.

"To je den!" řekl si Berdych nahlas po jednom zkaženém míči. Celkem udělal 30 nevynucených chyb, skoro třikrát tolik co jeho protivník, a zápas prohrál za necelé dvě hodiny.

Berdych, který se v Londýně před pěti lety probojoval až do finále, končí stejně jako na French Open před branami čtvrtfinále. "On odehrál utkání velice solidně a dobře. Ale to, co jsem předváděl já, nebylo vůbec dobré. Podal jsem hrozný výkon, a proto takový výsledek," konstatoval Berdych. Na špatné odskoky na trávě se nevymlouval. "Určitě to nebyla příčina toho, proč mi to nešlo. Jemu to skákalo úplně stejně a popasoval se s tím lépe."

Simon se v boji o semifinále utká se sedminásobným wimbledonským šampiónem Rogerem Federerem ze Švýcarska. Světová dvojka si hladce ve třech setech (6:2, 6:2, 6.3) poradila se Španělem Robertem Bautistou.

Šafářová nezvládla proti Američance tie breaky

České tenistky nezopakovaly ve Wimbledonu loňský veleúspěšný ročník, který Petra Kvitová vyhrála, Šafářová došla do semifinále a Barbora Strýcová do čtvrtfinále. Obhájkyně titulu Kvitová letos skončila ve 3. kole, Strýcová už v prvním a Šafářová ve čtvrtém.

"Chtěla bych jít dál a jsem trochu zklamaná. Na druhou stranu dostat se do druhého týdne Wimbledonu je dobrý úspěch a já jsem ráda, že jsem se i po Paříži dokázala zkoncentrovat na zápasy," řekla Šafářová a k utkání s Vandewegheovou dodala: "Bylo to o pár míčích a nemůžu říct, že bych hrála úplně špatně. Bohužel se to sešlo, jak nemělo."

Potřetí se Šafářová v turnaji střetla s Američankou a i tentokrát ztratila první set. Přitom měla k jeho zisku blíže. Za stavu 5:4 podávala, ale udělala dvojchybu, pár chyb a o výhodu přišla. Dotáhla set do zkrácené hry, která jí ale vůbec nevyšla a prohrála 1:7.

Vandewegheová: Na konci setů mě servis podržel

Ve druhém setu měla Šafářová ve čtvrté hře čtyři brejkboly, ale riskantně a agresivně hrající Američanka všechny odvrátila. Šafářová držela naději na obrat, když po ztrátě servisu v sedmé hře vzápětí srovnala na 4:4. Následně nevyužila další brejkbol a o set i zápas přišla znovu v tie breaku. Ten Američanka uzavřela esem a přímým bodem z podání a poprvé v kariéře se probojovala do grandslamového čtvrtfinále.

Zatímco loni a předloni skončila Vandewegheová ve Wimbledonu vždy na raketě české hráčky, letos vyřadila už druhou. Před Šafářovou vítězka juniorky na US Open v roce 2008 zdolala ve 2. kole turnajovou jedenáctku Karolínu Plíškovou.

"Necítila jsem se moc dobře. Myslím, že to byl jeden z mých nejhorších zápasů v turnaji," řekla třiadvacetiletá Vandewegheová. "Podání mi tam jednou spadlo a podruhé ne, ale v důležitých momentech na konci setů mě servis podržel," libovala si.

Poprvé po jedenácti letech jsou ve čtvrtfinále Wimbledonu tři Američanky. Vedle světové jedničky Sereny Williamsové a zmiňované Vandewegheové totiž v pondělí postoupila i Madison Keysová.

Šafářová má naději na titul ještě v deblu

Chuť si Šafářová spravila ve čtyřhře. S Bethanií Mattekovou-Sandsovou z USA, se kterou už letos vyhrála grandslamové tituly v Melbourne i v Paříži, zdolaly ve 3. kole Wimbledonu Australanky Jarmilu Gajdošovou a Ajlu Tomljanovičovou ve dvou setech 7:5, 6:2.

Už v 1. kole soutěže juniorek skončila nejvýše nasazená Markéta Vondroušová, která prohrála s domácí Annou Broganovou hladce 1:6 a 2:6.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,5 miliónu liber):
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Vandewegheová - Šafářová (6-ČR) 7:6 (7:1), 7:6 (7:4)
Čtyřhra - 3. kolo:
Matteková-Sandsová, Šafářová (3-USA/ČR) - Gajdošová, Tomljanovičová (Austr.) 7:5, 6:2
Babosová, Mladenovicová (4-Maď./Fr.) - Krajiceková, Strýcová (14-Niz./ČR) 6:4, 6:2
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Simon (12-Fr.) - Berdych (6-ČR) 6:3, 6:3, 6:2
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Kubot, Hlaváčková (16-Pol./ČR) - Kyrgios, Keysová (Austr./USA) 3:6, 7:6 (7:2), 10:8
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Broganová (Brit.) - Vondroušová (1-ČR) 6:1, 6:2
Lapková (Běl.) - Kolodziejová (8-ČR) 6:1, 6:1
Ostatní výsledky dne najdete zde.

Reklama