Hlavní obsah

Těžká výzva pro Plíškovou a spol.: osmnáctiletá hrdinka a kapitán, který si lakuje nehty

Lipsko

Ani rumunské tenistky se světovou trojkou Simonou Halepovou v sestavě nedokázaly zastavit rozjetý český fedcupový tým, který si v dubnu zahraje o finále proti silným Švýcarkám. Ty si po vítězné a hodně dramatické bitvě v Německu vybojovaly účast v semifinále po dlouhých osmnácti letech. A věří, že na domácí půdě mohou zaskočit i obhájkyně titulu z Česka.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Švýcarka Belinda Bencicová se raduje s fedcupovým kapitánem Heinzem Günthardtem z výhry nad Němkou Angelique Kerberovou.

Článek

Čeští fanoušci po víkendu oslavují hrdinku Karolínu Plíškovou, pod tři vítězné body se ale podepsala v Lipsku také osmnáctiletá Belinda Bencicová. Nejprve zdolala Andreu Petkovicovou, v neděli pak senzačně porazila vítězku Australian Open Angelique Kerberovou a triumf své země pečetila v rozhodující čtyřhře po boku o 17 let starší Martiny Hingisové. "Slavily jsme celou noc," přiznala švýcarská veteránka.

Před Švýcarkami smekla i německá kapitánka Barbara Rittnerová s tím, že pokud tým zůstane pohromadě, může letos celý Fed Cup vyhrát. Jenže v cestě teď stojí takřka neporazitelné Češky.

Pro každého soupeře těžkým oříškem

„Máme velmi silný tým, dobře vybalancovaný. Jsme dobří ve čtyřhře a pro každého soupeře budeme velmi těžkým oříškem," věří švýcarský kapitán Heinz Günthardt, jenž má v týmu vedle světové jedenáctky Bencicové a deblové jedičky Hingisové v kádru také loňskou semifinalistku French Open Timeu Bacsinszkou.

„Češky vyhrály Fed Cup čtyřikrát v posledních pěti letech. To jen dokazuje, jak vynikající jsou. Pro nás však nebudou nepřekonatelnou překážkou," doplnil.

Semifinále se uskuteční o víkendu 16. a 17. dubna, Švýcarky budou mít výhodu domácího prostředí a pochopitelně i volby povrchu. Zatím ale nemají jasno, jak s ní naloží. Dobře ví, že Češkám vyhovuje spíše rychlý povrch.

„Vždy se rozhodujete ze dvou hledisek. Z pohledu silných stránek vašeho týmu a z pohledu možných slabin soupeřek. Je třeba promyslet všechny faktory. Důležitá je třeba i nadmořská výška dějiště zápasu. Je rozdíl, pokud se hraje ve 200 nebo 600 metrech nad mořem," pokračoval kapitán.

Namaluje si Günthardt znovu nehet?

Günthardt i proti Češkám bude určitě chtít dodržet rituál v podobě lakování nehtů, kterým zaujal i v Lipsku. „Tohle je tradice už od únorového zápasu se Švédskem. Po každém vítězství našich děvčat si nechám červeně namalovat jeden nehet. Prostě během dvou dnů se ze mě stává žena," prozradil kapitán.

Ozdoba jeho rukou ale dlouho nevydržela. „Myslím, že barvičky půjdou pryč před odletem domů. Na letišti při pasové kontrole by to vypadalo asi trochu divně," smál se.

Postoupí do finále Fed Cupu Česko, nebo Švýcarsko?
Česko
87,8 %
Švýcarsko
12,2 %
Celkem hlasovalo 21600 čtenářů.

Reklama