Hlavní obsah

Veselý - Djokovič 6:4, 2:6, 6:4Bravo! Veselý v Monte Carlu vyřadil světovou jedničku. Berdych vypadl

Monte Carlo
Aktualizováno

O prvotřídní senzaci se na turnaji v Monte Carlu postaral Jiří Veselý. Dvaadvacetiletý nenasazený český tenista zdolal ve 2. kole světovou jedničku a obhájce loňského triumfu Novaka Djokoviče ze Srbska po setech 6:4, 2:6 a 6:4. Naopak Tomáš Berdych se s antukovým podnikem Masters loučí hned po prvním utkání. Šestý nasazený hráč nečekaně vypadl v druhém kole po porážce 4:6, 7:6, 3:6 s Damirem Džumhurem z Bosny a Hercegoviny, jemuž patří 99. místo ve světovém žebříčku.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Jiří Veselý při utkání s Novakem Djokovičem ze Srbska v Monte Carlu.

Článek
Fotogalerie

Srbského hráče, který měl na úvod v Monte Carlu volný los, zdolal Veselý v prvním vzájemném utkání v kariéře za dvě hodiny a šest minut a uštědřil mu tak teprve druhou porážku v sezóně. Srb vyrobil dohromady 34 nevynucených chyb, o tři více než jeho přemožitel.

"Abych pravdu řekl, stále nemůžu uvěřit tomu, co jsem dokázal. Pro mě je to něco neuvěřitelného a samozřejmě úžasná výhra a neskutečný pocit, že jsem porazil top hráče. Je to moje první výhra nad hráčem z první desítky a hned Novak, takže neskutečný den. Doufám, že mi to pomůže do dalších zápasů," řekl Veselý.

Veselý, jemuž patří v pořadí ATP 55. místo, vstoupil do utkání bez bázně a v úvodním setu při svém servisu zcela kraloval. Dařilo se mu první podání, úspěšně zkracoval hru a za celý set ztratil jen dva fiftýny. Soupeři naopak v deváté hře na čtvrtý pokus sebral servis a ujal se vedení.

Djokovič: Gratuluji soupeři! Nikdo není neporazitelný

Vyrovnanou druhou sadu pak Veselý, jenž dosud žádného hráče z elitní desítky neporazil, nezvládl v koncovce, v níž se dvěma úspěšnými brejkboly prosadil o šest let starší Djokovič. Po sérii tří brejků v úvodu rozhodujícího setu vedl český tenista 2:1 a náskok už udržel. První mečbol při soupeřově podání v deváté hře ještě neproměnil, při svém servisu už ale vzápětí nezaváhal.

Jedenáctinásobný grandslamový šampión tak v 30. utkání v sezóně utrpěl první letošní porážku na kurtu, čtvrtfinále v Dubaji s Felicianem Lópezem musel skrečovat kvůli problémům s okem. Ve druhém kole Djokovič vypadl naposledy před třemi lety, kdy v Madridu nestačil na Grigora Dimitrova.

"Hrál jsem vážně špatně. Vůbec jsem se necítil svěže," posteskl si Djokovič, jenž letos získal už čtyři tituly. "Je to důkaz, že nikdo není neporazitelný. Není jednoduché přijmout prohru, ale musím pogratulovat soupeři," dodal s tím, že nyní si dopřeje čas na odpočinek. "Pauza mi udělá dobře, hlavně psychicky. Musím jít dál, tohle už je za mnou," dodal.

Dalším soupeřem Veselého bude Francouz třináctý nasazený Gaël Monfils. Na okruhu se zatím potkali jen jednou a před dvěma lety ve Wimbledonu se z výhry po pětisetové bitvě radoval tenista z Příbrami. "Dvířka se mi trošku pootevřela, ale tady na tom turnaji je každý soupeř strašně kvalitní. Nerad bych teď něco zakřiknul a nasadil na sebe příliš velká očekávání. Jdu krůček po krůčku, zítra je nový zápas a na ten se pokusím co nejlíp připravit," řekl Veselý.

Oba loňští finalisté jsou ze hry

Ze hry tak jsou už oba loňští finalisté. Třicetiletý Berdych, který měl v prvním kole volný los a loni v Monte Carlu prohrál až ve finále po třísetové bitvě s Djokovičem, prohrál s o pět let mladším Džumhurem. S ním hrál dosud na ATP Tour dvakrát, naposledy letos v lednu v Dauhá, a pokaždé vyhrál bez ztráty setu.

Dnes však Berdych přišel o první sadu a musel dohánět manko. V druhém setu promarnil český favorit vedení 4:1, ale tie break ovládl hladce 7:1. V třetí sadě prolomil Džumhur jeho podání v šestém gamu a výhodu už udržel. Ve zbývajících dvou gamech při servisu Bosňana měl Berdych pět brejkbolů, ale nedokázal je využít. Celkem Džumhur v zápase odvrátil osm z devíti Berdychových brejkových příležitostí.

Český daviscupový reprezentant kapituloval při druhém mečbolu za dvě a půl hodiny. Úvodní zápas na turnaji prohrál poprvé od říjnového turnaje v Pekingu.

Tenisový turnaj mužů v Monte Carlu (antuka, dotace 4 094 505 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Veselý (ČR) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 2:6, 6:4
Džumhur (Bosna) - Berdych (6-ČR) 6:4, 6:7 (1:7), 6:3
Nadal (5-Šp.) - Bedene (Brit.) 6:3, 6:3
Raonic (10-Kan.) - Cuevas (Urug.) 7:5, 2:6, 7:6 (7:5)
Thiem (12-Rak.) - Daniel (Jap.) 4:6, 6:2, 6:0
Monfils (13-Fr.) - Lorenzi (It.) 6:2, 6:4
Wawrinka (4-Švýc.) - Kohlschreiber (Něm.) 7:6 (7:2), 7:5
Paire (16-Fr.) - Sousa (Portug.) 6:4, 6:3
Pouille (Fr.) - Gasquet (9-Fr.) 4:6, 7:5, 6:1
Goffin (11-Belg.) - Verdasco (Šp.) 7:6 (7:2), 2:6, 7:6 (7:1)
Granollers (Šp.) - A. Zverev (Něm.) 6:4, 4:6, 6:3
Tenisový turnaj žen v Bogotě (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Panovová (Rus.) - Svitolinová (1-Ukr.) 7:5, 1:6, 7:6 (8:6)
Sadikovicová (Švýc.) - Duqueová (3-Kol.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4
Dominguezová (7-Šp.) - Tigová (Rum.) 5:7, 6:4, 6:4
2. kolo:
Arruabarrenaová (4-Šp.) - Schäferová (Něm.) 6:1, 6:0
Falconiová (5-USA) - Reixová (Fr.) 6:3, 7:6 (7:2)
Goncalvesová (Braz.) - Mariaová (6-Něm.) 6:4, 6:3
Pellaová (Arg.) - Kostovová (Bulh.) 6:3, 6:2

Reklama

Související témata: