Hlavní obsah

Plavkyni Pechanovou vyléčila krevní plazma a v Londýně chce medaili

Léčba krevní plazmou pomohla dálkové plavkyni Janě Pechanové, aby se zbavila potíží s kotníkem, který jí chtěli lékaři operovat. Osmá žena z olympiády v Pekingu je teď fit a z Londýna si chce přivézt medaili.

Foto: ČTK

Dálková plavkyně Jana Pechanová.

Článek

Pechanová má za sebou vydařenou sezónu, vedle SP v Mexiku vyhrála nedávno dva kvalitně obsazené závody v Británii. "I přes problémy příprava probíhá podle plánu. Nebyl čas na operaci, alternativní léčba zabrala, takže chodím a trénuji. Samozřejmě kolo a běh jsem musela úplně vynechat, ale ve vodě je to v pohodě," uvedla před závěrečnou přípravou v Praze.

Jednatřicetiletá Pechanová má ve sbírce medaile z ME v roce 2000 v pětadvacetimetrovém bazénu na tratích 400 a 800 metrů volný způsob, v té době ale už koketovala s dálkovým plaváním a získala bronz na ME na 5 km. Od té doby vybojovala několik cenných kovů i na MS "dálkařů".

Dálkové plavání je v programu od Pekingu, už tehdy si Pechanová dělala zálusk na medaili. Letos se její závod uskuteční 9. srpna. "To bude jeden z nejdůležitějších dnů mé kariéry. Chci si to užít a chci zase na bednu," řekla.

Doma nemá konkurenci

O víkendu testovala v Podolí formu při mistrovství ČR v bazénu, na dlouhých tratích nemá doma konkurenci. "Jsem docela spokojená, i když ideální to není. Loni jsem plavala o něco lepší časy, ale já si myslím, že to není důvod, abych panikařila. Desítka je o něčem jiným, navíc mám ještě tři týdny tréninku," poznamenala.

Potřebuje se prý ale dostat také do psychické pohody, vyhnout se běžným denním starostem. "Možná se půjdu vykoupat do přírodní vody," uvedla s usměvem. Těší se už do Londýna, kde si prý odpočine její hlava. "Jedu tam šest dní před závodem, takže snad se tam uklidním. Potřebuji se soustředit jen na samotné plavání a volný čas věnovat jen regeneraci," sdělila.

Určitě bude v Londýně těžit ze zkušeností, které má za dvanáct let ve vrcholovém plavání na rozdávání. Ví, jak to chodí při dálkovém plavání, kde jsou na denním pořádku zákeřnosti pod vodou. "Já plavu fér, oko za oko, zub za zub," smála se. "Vím, že tyhle věci se dějí, a myslím, že se s tím už umím vypořádat. Nerozhodí mě to," řekla.

"Nesmím si dovolit chybu"

Konkurence ale bude veliká. "Bude to nabité, takže nesmím vůbec chybovat," upozornila. Závod se totiž uskuteční na netradičně krátké trati, plavat se bude po obvodu obdélníku o celkové délce 1600 metrů. "Bude se tam pořád něco dít. Jednou nalevo, jednou napravo, pořád tam bude nějaká bójka, budu muset pořád sledovat balík. Ale aspoň to nebude tak monotónní," předpokládá. "Po mých letošních výsledcích si věřím a ostatní holky mě registrují," dodala.

Reklama

Související témata: