Hlavní obsah

Knapková vyhlíží Rio a na MS chce do finále: I soupeřky mají dvojí motivaci

Martin KézrSport.czPrávo

Za tři týdny jí bude 35 let, před oslavou narozenin však musí skifařka Mirka Knapková stihnout ještě veslařský světový šampionát. Před rokem v Amsterdamu nepostoupila do finále. Teď doufá, že příští týden bude ve francouzském Aiguebelette všechno úplně jinak.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Miroslava Knapková před mistrovstvím světa ve veslování ve francouzském Aiguebelette.

Článek

Cítíte, že jste proti loňsku v daleko větší pohodě?

Nálada je úplně odlišná. Tehdy jsem se trápila zdravotními problémy a nevěděla, jak moc můžu trénovat. Letos je sezóna dobrá, což raději zaklepu. Na mistrovství se těším, to jsem loni říct nemohla. Hlavní pro mě bude vyjet Rio. Olympijskou jistotu získá prvních devět, proto je cílem postup do šestičlenného finále. Pak se uvidí, ale kdo by nebral medaili...

Na šampionát je přihlášen rekordní počet 35 skifařek, jak těžké bude proklestit si cestu?

I na tom počtu je znát, že Rio láká. Mistrovství před olympiádou je vždycky tvrdší, je tam dvojí motivace. Nějaký přehled o soupeřkách samozřejmě mám, ale beru to tak, že musím závodit co nejlíp. Soustředím se na svůj výkon, ostatní moc neřeším.

Letošní suverénkou je Australanka Crowová, která vás při finále Světového poháru v Luzernu porazila o sedm vteřin. Jde z ní strach?

Vypadá hodně dobře, drží celý rok formu. Ale zlato předem jisté nemá. Můj trenér říká, že když už jsem ji porazila na olympiádě v Londýně, tak bych ji klidně mohla porazit i teď. A Karstenová naštěstí pro mě zůstává v běloruském dvojskifu.

Posílila vaše sebevědomí i příprava ve Francii, blízko dějiště mistrovství?

Původně jsme chtěli jet přímo na jezero, kde bude šampionát, ale to nešlo. Je to chráněná oblast. Nakonec jsme trénovali asi padesát kilometrů od Aiguebelette, na řece Rhoně. V Praze jezdím na Vltavě, ale tam voda mnohem víc tekla, byl to hodně silový trénink, náročný na stabilitu. S proudem jsem musela bojovat, až se mi udělaly na rukou puchýře. Lepší soustředění jsem asi nikdy neměla, dalo mi pozitivní signály.

Reklama