Hlavní obsah

Plavkyně Závadová: Trenér říká, že nás vojáci v Izraeli ohlídají

Praha

V létě skončila na MS v Kazani pátá na dlouhé polohovce. Na evropský šampionát v krátkém bazénu v izraelském městě Netanja však odjíždí plavkyně Barbora Závadová se směsí obav o výkon, své zdraví i bezpečnost v dějišti mistrovství.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Plavkyně Barbora Závadová na tiskové konferenci před mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu.

Článek

Vaše nejistota pramení hlavně z nedávného zranění?

Natáhla jsem si před třemi týdny při dohmatu vazy v lokti, což ovlivnilo přípravu. Pořád cítím lehkou bolest, ale spíš jen na suchu. Ve vodě se snažím na to nemyslet. Nejdřív jsem v tréninku mohla plavat jen nohy, teď už jedu normálně, stoprocentní však nejsem. Ještě mám ale pár dní.

Na ME poplavete čtyři disciplíny a vaší nejsilnější, 400 m polohový závod, hned první den. Troufnete si na finále?

Musím, i když se podzimní část sezóny nevyvíjela tak, jak bych si přála. Můj osobák na dlouhé polohovce v krátkém bazénu je už čtyři roky starý, a když ho nedokážu zlepšit, tak bych se k němu aspoň ráda přiblížila. Čas pod těch 4:30 min by finále měl dát, pak se děj vůle boží.

Sledujete s napětím rozpoutanou vlnu násilností mezi Izraelci a Palestinci kvůli Chrámové hoře v Jeruzalémě?

Všichni to vnímáme, i když od ohniska napětí budeme skoro sto kilometrů. Naši se chtěli jet na mistrovství podívat, měli už zamluvené letenky, ale asi to skrečují. Ani já z toho, co se tam děje, nejsem nadšená. Reprezentační trenér Perna ale říká, že Izrael má propracované bezpečností složky a že nás tam ohlídají.

Máte zprávy i přímo z dějiště šampionátu?

Slyšela jsem, že máme plavat v přepaženém velkém bazénu v areálu armádní univerzity. Všude by tam měli být vojáci, tak snad se bojím zbytečně.

Reklama

Související témata: