Hlavní obsah

Nahlédnutí do “kuchyně“ sázkových kanceláří – co připravují během EURO 2008

Pro sázkové kanceláře, ať už zahraniční či domácí, je mistrovství Evropy ve fotbale největší sportovní událostí roku. EURO 2008 pro ně ně znamená víc, než olympiáda v Pekingu či nedávné MS v hokeji. Desítky zápasů bude sledovat nejen Evropa, ale lidé na všech kontinentech. Netrpělivě očekávaný svátek, jenž může přinést hodně radosti, ale i smutku, je to pochopitelně také pro Čechy.

Foto: reprofoto

Europass, oficiální míč pro EURO 2008.

Článek

Není divu, že adrenalin v krvi fotbalových příznivců stoupá s každým dnem, s nímž se šampionát blíží. Navíc když úvodní duel sehraje právě naše mužstvo s domácími Švýcary.

Jak si naši povedou?, debatuje se o tom v hospodách, na ulicích i doma. Debatuje se mezi všemi věkovými skupinami, dokonce i lidé, kteří běžně fotbal příliš nesledují, nyní hltají každou zprávu o nadcházejících bitvách na fotbalových trávnících.

Zajímavé je se podívat, jak naše šance a vůbec šance jednotlivých mužstev vidí sázkové kanceláře, které obvykle mají nejlepší přehled o statistikách a formě toho kterého týmu.

Kdo tedy podle nich vyhraje?

Jako vítěze šampionátu všechny kanceláře shodně tipují Německo, přičemž kurzy vypadají takto:

FortunaTipsportSynotTipbwin4,84,854,75

Na dalších místech se většinou objevují Španělsko, Itálie a Francie s kurzy kolem 7-8:1.

Český tým si v odhadech sázkových kanceláří již nestojí tak dobře. Podle Fortuny je jeho šance na vítězství 12:1, že skončí na prvním či druhém místě kurz 5,6. Internetová sázková kancelář bwin dává na vítězství České republiky dokonce kurz 22:1, tedy téměř dvojnásobek.

Roli možná hraje i patriotismus českých kanceláří. Bwin sídlí v zahraničí a zřejmě posuzuje šance týmů bez národních emocí,“ říká Petr Podlipný z Prahy, jeden z dotázaných lidí, kteří kurzy pravidelně sledují a řadí se mezi tzv. skalní sázkaře. Kde si však vsadí tentokrát, na koho a kolik však odmítl sdělit.

My čekáme, alespoň v rámci ČR, že nejvíce lidí si vsadí právě na český tým. I proto jsme „lobovali“ u našich bookmakerů za takto atraktivní kurz. Ale zda to vyjde… Jako Čech bych si moc přál naše vítězství, jako nezávislý pozorovatel našich výkonů před šampionátem si již tak jistý nejsem. Ale fandit našim rozhodně budu,“ komentoval rozdíl mezi českými kamennými kancelářemi a bwin tiskový mluvčí této společnosti Ondřej Schmidt.

Zajímavé jsou i sázky na nelepšího střelce: pokud si vsadíte na Jana Kollera u bwin, při kurzu 41:1 můžete za 1000 Kč vyhrát 41 000 Kč, pokud je ale vaším favoritem Václav Svěrkoš, při kurzu 201:1 máte šanci vyhrát přes dvě stě tisíc korun. Nutno ovšem upozornit, že největší šanci sázkové kanceláře dávají Portugalci Ronaldovi a Španělu Torresovi (u Fortuny Ronaldo 10:1).

Ať tak či tak, rozhodující pro posuzování úspěchu českého týmu bude už základní skupina. Postoupí, či ne? O tom hodně napoví už úvodní zápas se Švýcary, který je podle bookmakerů téměř vyrovnaný:

Fortuna:Tipsport:bwin2,45 vítězství Čechů - 2,85 vítězství Švýcarů2,50 vítězství Čechů - 2,9 vítězství Švýcarů2,45 vítězství Čechů - 2,8 vítězství Švýcarů

Kurzy na remízu se u kamenných sázkových kanceláří pohybují shodně okolo 2,8, u bwin je to 3,15.

A postup ze skupiny? Obecně sázkové kanceláře nejvíce věří Portugalcům, na naše je kurz pod 2:1, což je relativně slušná šance, ale rozhodně ne „sázka na jistotu“. Kupodivu se nejméně věří Turecku, které však již mnohokrát dokázalo překvapit a může se stát černým koněm turnaje.

Celkově je poměrně obtížné se v nabídce sázkových kanceláří orientovat, protože již nyní má např. bwin vypsáno jen na úvodní duel Česko – Švýcarsko přibližně 180 sázkových příležitostí nejrůznějšího typu. Ostatní sázkové kanceláře nezůstávají příliš pozadu. Zkušený sázkař však právě tyto možnosti vyhledává a i proto se na Euro těší.

Nám ostatním nezbývá než držet palce našim a případně si vsadit nebo si nechat poradit od zkušenějších sázkařů. Ale za zkoušku – při tak velké události, jako, je Euro – to rozhodně stojí. Pokud budete váhat, vyhledejte si nabídky jednotlivých sázkových kanceláří na internetu. Možná se Vám z toho množství sázek zatočí hlava nebo se pro Vás naopak otevře zcela nový svět příležitostí a adrenalinu.

Reklama