Hlavní obsah

Odměna pro biatlonistku Vítkovou. Po trnité cestě se také dočkala medaile

Krasnaja Poljana

Jako poslední z českého kvarteta se dočkala medaile. O to sladší příchuť pro českou biatlonistku Veroniku Vítkovou stříbro ze smíšené štafety mělo. Cesta ke kovu pro ni byla řádně trnitá.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Česká biatlonistka Veronika Vítková (vlevo) a Američanka Susan Dunkleeová v závodu smíšených štafet na olympiádě v Soči.

Článek
Fotogalerie

Před pěti lety při cestě na soustředění do rakouského Obertilliachu u ní propukl zánět mozkových blan. Následky nemoci se u ní projevují dodnes v podobě zvýšené únavy, a tak trenér Vítkové Jindřich Šikola musí občas upravovat tréninkový plán dle fyzického rozpoložení jeho svěřenkyně. „Lidé na to občas zapomínají, ale jako trenér vím, v jakém stavu byla předtím a jak ji nemoc změnila," vyprávěl Šikola před olympiádou.

Pětadvacetiletá rodačka z Vrchlabí se ale zdravotním trablům dokázala postavit a teď se dočkala odměny a zadostiučinění. „Asi to tak je. Bylo to mé přání získat medaili z olympiády, jako asi u každého sportovce. Ostatní jich sice mají víc, ale i ta jedna medaile se počítá," s úsměvem odkazovala na své spolubojovníky z týmu. Ti chtěli urvat medaili i kvůli své kolegyni.

Také během olympiády se ve vyšší nadmořské výšce občas trochu trápila s během, ale při štafetě odvedla výbornou práci, když předávala jako třetí v těsném odstupu. „Ulevilo se mi, na trati jsem se teď cítila líp. Pak už jsem věřila, že medaili uděláme, když jsou tu všichni ve výborné formě," ujišťovala.

Reklama

Související témata: