Hlavní obsah

VIDEO: Aby nebyla ve Vancouveru žízeň. Olympijské pivo vyrazilo z Plzně do Kanady

PLZEŇ

Nejen olympijská pochodeň míří směrem k Vancouveru. Ve čtvrtek odpoledne vypravili vrchní sládek plzeňského Prazdroje Václav Berka a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek na dalekou cestu do Kanady také speciální várku plzeňského ležáku, který se bude točit v Českém domě.

Foto: Jan Vítek

Olympijskou várku plzeňského piva pro Vancouver pokřtil také zlatý medailista z Grenoblu Jiří Raška.

Článek

Pivo určené pro Vancouver uvařili plzeňští sládci pod dohledem zlatého medailisty z z Nagana Martina Straky v říjnu. „Pozvali jsme Martina, aby symbolicky zavařil svým následníkům. Snad jeho pomoc přispěje k tomu, aby se zlatý mok proměnil ve zlatý kov,“ glosoval výrobu olympijské várky Berka.

Zlatý sud před naložením na koňský povoz pokřtili – jak jinak než pivem – také šéf české olympijské výpravy František Dvořák, zlatý skokan na lyžích z Grenoblu 1968 Jiří Raška a zástupce současných nadějí, skokan na lyžích Roman Koudelka.

Hokejový útočník a vítěz z Nagana Martin Straka osobně dohlédl na výrobu piva pro olympiádu ve Vancouveru.

Plzeňské je již tradičním společníkem českých olympioniků, k dispozici není jen návštěvníkům Českého domu, ale také sportovcům v olympijské vesnici. „Pivo je nedílnou součástí stravovacího programu většiny českých občanů, sportovce nevyjímaje. Je perfektní součástí pitného režimu. A především na dalekých cestách není dobré stravovací návyky měnit,“ komentoval s úsměvem odjezd 120 sudů a 4224 plechovek Dvořák.

Olympijské pivo čeká pouť srovnatelná s cestou olympijské pochodně. Z Plzně přes Klatovy míří totiž do Hamburku a odtud lodí napříč Atlantikem. Na východním pobřeží Kanady bude objemná zásilka přeložena na vlak a namíří skrz severoamerický kontinent do Vancouveru. V dějišti her bude pivo 8. února, čtyři dny před začátkem olympiády.

„První soutěž her se odehraje mezi českou výpravou a ostrahou při pokusu dostat pivo do olympijské vesnice. Snad nám pomohou zkušenosti z Pekingu, kde strážci slyšeli na to, že přivážíme našim sportovcům národní nápoj. A i ruka zákona uznala, že bez národního nápoje olympionik být nemůže,“ podotkl Dvořák. "Tak aby nebyla ve Vancouveru žízeň!" dodal vrchní plzeňský sládek směrem k povozu, který symbolicky zahájil pouť v délce 8300 kilometrů.

Reklama