Hlavní obsah

Navková a Kostomarov vyhráli soutěž tanečních párů

TURÍN

Ruští krasobruslaři získali i třetí z dosud udělených zlatých olympijských medailí. Soutěž tanečních párů vyhráli Taťjana Navková a Roman Kostomarov. Úřadující mistři světa potvrdili v pondělním volném tanci vedení z předchozích částí soutěže a o více než čtyři body porazili Američany Tanith Belbinovou a Benjamina Agosta.

Článek
Fotogalerie

Třetí skončili ukrajinští manželé Jelena Grušinová a Ruslan Gončarov. Navková s Kostomarovem nadchli publikum v hale Palavela  ztvárněním Bizetovy Carmen, kterému nechybělo nasazení ani vyjádření emocí. V nejobtížnější jízdě večera sice partner drobně zakolísal při zvedání se z nízké polohy při zvedané figuře, ale ruští krasobruslaři potvrdili roli favoritů a získali pro velmoc tohoto sportu třetí turínské zlato. Sbírku může zkompletovat Irina Slucká, která je jednoznačnou favoritkou soutěže žen.

Američané opět stříbrní

Stejně jako na loňském mistrovství světa v Moskvě skončili stříbrní Američané Belbinová a Agosto. Před rokem si ještě mysleli, že v Turíně kvůli kanadskému původu partnerky startovat nebudou, ale Belbinová na poslední chvíli dostala americké občanství a mohla se soutěže pod pěti kruhy zúčastnit. Jednadvacetiletá krasobruslařka zakolísala při jedné ze sólových otoček, kdy se špičkou volné nohy dotkla ledu, ale nejlepší zámořští krasobruslaři druhou pozici uhájili.

Francouzi dotírali

O třetí místo museli tvrdě bojovat Grušinová s Gončarovem, kteří byli na bronzové pozici už po originálním tanci a předvedli třetí nejlepší volný tanec. V poslední části soutěže porazili i Belbinovou s Agostem, ale ze čtvrté pozice na ně dotírali Isabelle Delobelová a Olivier Schoenfelder. Francouzský pár předvedl druhý nejlepší volný tanec a na medaili nakonec ztratil jen 1,57 bodu.

Medailové sny domácích fanoušků nedokázali splnit Barbara Fusarová-Poliová a Maurizio Margaglio. Po pokaženém originálním tanci byli až sedmí a dnešní výkon je vynesl jen o příčku výš. Po nejlepším povinném tanci tak při svém návratu na amatérský led zažili zklamání.

Medailová smršť

Taneční pár Navková-Kostomarov se pyšní zlatem i z mistrovství Evropy a světového šampionátu. Ruský pár zvítězil už na mistrovství světa v Dortmundu v roce 2004, loni v Moskvě titul obhájil. Na evropské scéně se prvně objevil v roce 2003 a v Malmö debutoval brozem. Ve stejném roce vyšel na mistrovství světa bez medaile na čtvrtém místě. O rok později už však získal evropské zlato v Budapešti, které obhájil i v roce 2005 a také letos.

Olympijské vítěze v tancích na ledě trénuje Alexandr Žulin, který je manželem Navkové. Mají spolu dceru Sašu). Závodili spolu prvně v roce 1998, ale na nějaký čas se potom jejich cesty rozdělily. Oba jezdili i s jinými partnery. Navková s Gezalianem či Morozovem, Kostomarov se stal s Jekatěrinou Davydovovou juniorským mistrem světa z Brisbane 1996. Kostomarov si vzal za manželku v červnu 2004 rakouskou krasobruslařku Julii Lautovovou.

Výsledky - taneční páry:
1. Navková, Kostomarov (Rus.) 200,64, 2. Belbinová, Agosto (USA) 196,06, 3. Grušinová, Gončarov (Ukr.) 195,85, 4. Delobelová, Schoenfelder (Fr.) 194,28, 5. Denkovová, Stavijski (Bul.) 189,53, 6. Fusarová-Poliová, Margaglio (It.) 183,46, 7. Drobiazková, Vanagas (Lit.) 183,21, 8. Chaitová, Sachnovski (Izr.) 181,16, 9. Domninová, Šabalin (Rus.) 173,76, 10. Kerrová, Kerr (Brit.) 167,43.

Reklama