Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Brankář Dominik Hašek

Tomáš FlieglSport.cz

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. Tradičně silně obsazeným postem v české reprezentaci bývá brankářská pozice. Mezi trojicí nominovaných gólmanů by neměl chybět Dominik Hašek.

Článek

Dominik Hašek, rozený Kaštánek, se narodil 29. ledna 1965. Odmalička byl vášnivým sportovcem, společně s mladším bratrem Martinem (v současnosti ligovým fotbalistou pražské Sparty), hráli tenis, ale u Dominika zvítězil hokej.

Do tehdy československé nejvyšší soutěže nakoukl Hašek už v roce 1981 v dresu rodných Pardubic, v osmnácti letech se stal nejmladším reprezentačním brankářem historie. V roce 1990 odešel do NHL, v celku Chicaga ale nedostával příliš příležitostí, a tak zamířil do Buffala.

V celku Sabres sbíral individuální úspěchy (Hartova trofej pro nejužitečnějšího hráče NHL v letech 1997 a 1998, šestkrát trofej pro nejlepšího brankáře soutěže), ty týmové se mu ale v Buffalu vyhýbaly, přestože jednou Šavle dovedl až do finále Stanley Cupu. I proto zamířil v červenci 2001 do Detroitu, se kterým získal vysněný Pohár.

Hrdina z Nagana

25. června 2002 Hašek oficiálně oznámil, že končí kariéru. Poprvé tak učinil už v roce 1999, ale po zdravotních problémech ohlásil v únoru následujícího roku návrat do NHL. Šestého července 2004 oznámil "Dominátor", že podepsal smlouvu s Ottawou- Do hlavního města Kanady zamířil po nevydařeném ročníku v Detroitu, který už o jeho služby nestál.

Hašek byl také oporou reprezentace, v roce 1998 vychytal národnímu celku historické vítězství na olympijských hrách v Naganu a od prezidenta Václava Havla obdržel státní Medaili za zásluhy. Na další olympiádě v Salt Lake City byl u čtvrtfinálového vyřazení s Ruskem.

Problémy s policií

Hašek, který je vášnivým šachistou, měl několikrát problémy v mimohokejovém životě. V květnu 2003 při ligovém utkání v inline hokeji napadl a zranil protihráče, který musel být odvezen do nemocnice s otřesem mozku. Několikrát měl potíže s policií, v roce 1995 překročil v Buffalu rychlostní limit a navíc měl v krvi alkohol, se svým ferrari boural na Chrudimsku v roce 1998. V dubnu 1997 natrhl límec novináře Buffalo News Jima Kelleyho, který Haška obvinil, že předstírá zranění kolena.

Dominik Hašek, který vystudoval historii, je ženatý, roku 1989 si vzal učitelku tance Alenu, se kterou má dvě děti - syna Michala (narozen 1990) a dceru Dominiku (narozena 1995).

Reklama