Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Milan Hnilička

Jirka G. NovákSport.cz

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. Jako brankářská trojka pojede do Turína hráč, který jako jediný z týmu působí v Evropě: Milan Hnilička.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Milan Hnilička.

Článek

Milan Hnilička má za sebou takřka cestovatelskou kariéru, během šestnácti let ve vrcholovém hokeji vystřídal hned třináct různých klubů. Vždy přitom působil jen ve dvou zemích, v Čechách a USA. Do zámoří se vypravil s nálepkou reprezentačního gólmana  už jako devatenáctiletý z ligového Kladna. Doma mohl být brankářskou jedničkou, ale on se raději rozhodl bojovat o místo ve slavné NHL.

New York mu nebyl nakloněn

V roce 1991 jej draftovali New York Islanders, ale dres prvního týmu v soutěžním utkání NHL nikdy neoblékl. Hrál nižší soutěže a vláčeli jej po farmách v Denveru, šanci místo něj nakonec dostal švédský reprezentant Tommy Salo. Po pěti letech mu nakonec došla trpělivost a vrátil se do Kladna.  S mateřským klubem ale nemohl bojovat o nejvyšší příčky a tak po dvou letech přestoupil do pražské Sparty.

Během působení v domácí soutěži se opět probojoval do národního týmu, byl u zlatého triumfu na olympiádě v Naganu a pomohl vychytat světový titul v Norsku 1999. Po šampionátu neodolal dalšímu vábení NHL a jako volný hráč podepsal smlouvu s New York Rangers. Angažmá bylo jen o vlásek úspěšnější než kdysi u rivalů z Islanders, za "Jezdce" chytal všehovšudy dvakrát, zbytek sezóny strávil na farmě v Hartfordu.

Bojoval o místo s Čechmánkem

Jako brankářská jednička týmu NHL se dokázal prosadit až o rok později, kdy se na smlouvě dohodl s Atlantou. V týmu Thrashers prožil dvě vcelku úspěšné sezóny, v té třetí už jeho roli jedničky převzal Fin Pasi Nurminen a Hnilička pendloval mezi farmou v Chicagu. Další pokus zkusil český brankář v Los Angeles, ale tam v sezóně 2003/04 patřila brankářská klec Romanu Čechmánkovi a talentovanému Huetovi, Hnilička za "Krále" chytal jen dvakrát.

Po vypuknutí výluky v NHL bylo jasné, že Hniličku už v zámoří nikdo neudrží. Vrátil se domů a podepsal tříletou smlouvu s ambiciózním Libercem, jenž do týmu přilákal i další krajany z NHL.  Ve čtvrtfinále play-off sice Bílí tygři vyřadili favorizovanou Slavii, ale na víc to nestačilo. Vše si Hnilička vynahradil na světovém šampionátu ve Vídni, kde jako druhý brankář oslavil další titul mistrů světa.

Reklama