Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: David Výborný

PRAHA

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. V útoku české reprezentace nebude chybět pětinásobný mistr světa David Výborný.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

David Výborný (vpravo) na tréninku české reprezentace ve Vídni.

Článek

Šikovný útočník patří k symbolům úspěšné generace české hokejové reprezentace přelomu tisíciletí. Letos ve Vídni Výborný získal už pátý titul mistra světa, po premiéře ve Vídni 1996 nechyběl ex-sparťan při zlatém hattricku 1999-2001 a zatím naposledy se radoval loni znovu v rakouském hlavním městě.

Jihlavský rodák byl draftovaný do NHL v roce 1993 Edmontonem, do prvního týmu se ale Výborný neprosadil a po sezóně na farmě v Cape Bretonu se vrátil do Evropy. První zápas ve slavné soutěži odehrál v roce 2000. Ale to už za Columbus, se kterým podepsal smlouvu jako volný hráč.

Mezi svými vystoupeními v zámoří Výborný pomáhal pražské Spartě, jeden ročník odehrál ve švédském klubu MoDo. Otcem Davida Výborného jeho uznávaný kouč František, pod kterým si David i zahrál.

Český tým pro ZOH 2006
Brankáři:
Dominik Hašek, Milan Hnilička, Tomáš Vokoun
Obránci:
Pavel Kubina, Jaroslav Špaček, Marek Židlický, František Kaberle, Tomáš Kaberle, Filip Kuba, Marek Malík
Útočníci:
Martin Ručinský, Martin Straka, Jaromír Jágr, Milan Hejduk, David Výborný, Václav Prospal, Robert Lang, Petr Čajánek, Petr Průcha, Rostislav Olesz, Aleš Hemský, Jan Bulis, Martin Erat
Trenéři: Alois Hadamczik, Mojmír Trličík a Ondřej Weissman

K přednostem útočníka Blue Jackets patří šikovné ruce, které trenéři společně s dobrým bruslením využívají především v přesilovkách a oslabeních. Navíc je respektovaný mezi spoluhráči, na posledním světovém šampionátu jej trenéři zvolili kapitánem české reprezentace.

Reklama