Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Václav Prospal

PRAHA

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. V útoku by měl být svou důraznou a užitečnou hrou velmi platný Václav Prospal.

Článek

Václav Prospal se na začátku devadesátých let zařadil k desítkám mladých hokejistů, kteří se bez zkušeností v nejvyšší české soutěži vydali hledat štěstí za oceán. Krátce poté, co si jej v draftu 2003 vybrala Philadelphia, nabral útočník budějovické juniorky směr USA a začal nastupovat za farmářský tým Hershey Bears.

Na premiéru v NHL čekal tři a půl roku, ale stálo to nakonec za to. Pátého března 1997 se v zápase proti New Jersey postavil do středu prvního útoku Flyers mezi Johna LeClaira a Mikaela Renberga. V obávané "Legii zkázy" nahradil největší hvězdu týmu Erika Lindrose, jenž se zotavoval po zranění zad. Tehdy se sice ještě bodově neprosadil, ale hned ve druhém zápase vstřelil dva góly Pittsburghu. Sotva dva měsíce poté si ale zlomil zápěstí a sezóna pro něj skončila.

Český tým pro ZOH 2006
Brankáři:
Dominik Hašek, Milan Hnilička, Tomáš Vokoun
Obránci:
Pavel Kubina, Jaroslav Špaček, Marek Židlický, František Kaberle, Tomáš Kaberle, Filip Kuba, Marek Malík
Útočníci:
Martin Ručinský, Martin Straka, Jaromír Jágr, Milan Hejduk, David Výborný, Václav Prospal, Robert Lang, Petr Čajánek, Petr Průcha, Rostislav Olesz, Aleš Hemský, Jan Bulis, Martin Erat
Trenéři: Alois Hadamczik, Mojmír Trličík a Ondřej Weissman

Smůla se mu nevyhnula ani v dalším ročníku, kdy si v lednu zlomil nohu a přišel tím o start na olympiádě v Naganu. A jen o pár dní později následovala další rána - Philadelphia se maroda zbavila výměnou do Ottawy. V kanadské metropoli nezažíval nejlepší časy, ale zase se dostal na mistrovství světa v Petrohradu, kde získal s českou reprezentací zlato. Nakonec si v lednu 2001 vymínil z Ottawy odchod a putoval na slunnou Floridu.

Panterem zůstal jen do konce sezóny, v létě ho získal klub z nedaleké Tampy Bay. V sezóně 2002/03 zažil Prospal svou nejlepší sezónu v NHL, když coby nejproduktivnější hráč Tampy nasbíral 79 kanadských bodů. Jako nechráněný volný hráč pak podepsal smlouvu s Anaheimem a přišel tak o triumf Lightning ve Stanleyově poháru. Až poté se překvapivě do týmu vrátil, když jej Anaheim vyměnil právě do Tampy. Ještě předtím ale během výluky NHL stihl pomoci rodným Budějovicím vrátit se do extraligy.

Reklama