Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Petr Průcha

Tomáš FlieglSport.cz

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. Osvěžením v nominaci měl být původně útočník New York Rangers a mistr světa z Vídně 2005 Petr Průcha.

Článek

Ex-pardubický mladíček patří k největším talentům českého hokeje. Až do roku 2002 jej nikdo neznal, pak dostali společně s Kolářem a Koukalem důvěru pardubických trenérů, kteří vytvořili útok "Mladých pušek". Mladá trojice si rychle získala respekt soupeřů, vířivým pohybem a agresivním napadáním dokázala znepříjemňovat život zkušenějším extraligovým protivníkům.

Nejlepší rok zažil rodák z Chrudimi loni. V dresu Pardubic vybojoval mistrovský titul, dostal šanci i v reprezentaci na mistrovství světa. Češi ve své oblíbené Vídni znovu získali titul a medaili pro světového šampióna si na krk pověsil i Průcha.

Třiadvacetiletého útočníka si pojistili Jezdci z New Yorku až v osmém kole draftu 2002 jako celkově 240. hráče v pořadí. Do NHL ale šikovný forvard nakoukl až v probíhající sezóně, když jej vedení Rangers doporučil Jaromír Jágr. U největší hvězdy soutěže mladíček mimochodem také v apartmá na Manhattanu blízko Central Parku bydlí. Průcha chytil šanci pořádně za pačesy a jako nováček nastřílel během úvodních 36 zápasů rovnou dvacítku gólů. Česká kolonie v týmu mu očividně svědčí, Jezdci i díky pohodě českých hráčů sahají po vysněné účasti v play-off.

V létě to ale vypadalo, že Průcha bude mít v zámoří problémy. S mateřským klubem se nerozešel v nejlepším, po opožděném podpisu smlouvy mezi NHL a IIHF jej Pardubice nechtěly do New Yorku pustit. Průcha ale odcestoval a rozhodl se zkusit štěstí, přestože se jeho agent neustále dohadoval s generálním manažerem Pardubic Zbyňkem Kusým.

Český tým pro ZOH 2006
Brankáři:
Dominik Hašek, Milan Hnilička, Tomáš Vokoun
Obránci:
Pavel Kubina, Jaroslav Špaček, Marek Židlický, František Kaberle, Tomáš Kaberle, Filip Kuba, Marek Malík
Útočníci:
Martin Ručinský, Martin Straka, Jaromír Jágr, Milan Hejduk, David Výborný, Václav Prospal, Robert Lang, Petr Čajánek, Petr Průcha, Rostislav Olesz, Aleš Hemský, Jan Bulis, Martin Erat
Trenéři: Alois Hadamczik, Mojmír Trličík a Ondřej Weissman

Průcha prožíval v NHL sezónu snů, když patřil k nejproduktivnějším nováčkům. U New York Rangers, týmu plném dalších krajanů, se mu dařilo a trenéři národního týmu s ním pro olympiádu v Turíně počítali do útoku s Jaromírem Jágrem.

Jenže všechno se změnilo v sobotním zápase NHL ve Philadelphii. Průcha po střetu s útočníkem Flyers Turnerem Stevensonem narazil pravým kolenem na mantinel a halu později opouštěl o berlích a se slzami v očích. Magnetická rezonance poté ukázala, že si bude muset od hokeje odpočinout na čtyři až šest týdnů. V nominaci jej nahradil Patrik Eliáš.

Reklama