Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Ladislav Rygl

PRAHA

Jako mladík se Ladislav Rygl několikrát prosadil po závodech SP v severské kombinaci na stupně vítězů. Nadějnou kariéru sdruženáře však přibrzdily problémy s kolenem. Ovlivnily zejména Ryglovy výkony ve skoku. Loni se zdálo, že syn mistra světa z roku 1970 vleklou krizi překonal. V této sezóně se však opět nejčastěji pohybuje ve třetí světové desítce.

Foto: čtk

Sdruženář Ladislav Rygl.

Článek

Přes nevýrazné výkony ve světě vládne Ladislav Rygl domácí špičce celkem suverénně. Když v závěru ledna onemocněl a nemohl se v Harrachově zúčastnit jednoho z podniků světového poháru, reprezentace sdruženářů totálně vyhořela. Do Turína odjede Rygl jako česká jednička. Musel však podepsat účast v závodě družstev. Svaz se po minulých zkušenostech se závodníkem pojistil.

Rygl se na mezinárodní scéně uvedl solidním 12. místem na světovém šampionátu v roce 1997. O rok později odletěl s výrazně vyššími ambicemi na olympijské hry do Nagana. Vyústily ve 14. místo. Sdruženář postupně vyzrával a v závodech světového poháru se začal pravidelně umisťovat mezi elitní desítkou. Několikrát vyskočil i na stupně vítězů, byť zatím ani jednou nevyhrál. Jeho dosud nejkvalitnějším individuálním výsledkem je 6. místo z mistrovství světa roku 2001. S družstvem se v roce 1997 probojoval k páté příčce.

Po operaci se vrátil

Ryglovu nadějnou kariéru přerušily problémy s kolenem. Operaci pochopitelně oddaloval. Při skocích však koleno bolelo čím dál víc. Zejména po tvrdých dopadech. Rygl znejistěl, pořádně se nemohl na hraně můstku trefit do odrazu. Zdravotní problémy sdruženáře vyústily v operaci v pražské nemocnici v Motole. Pobyt na lůžku i v samotném velkoměstě nesl horal Rygl dost těžce. "Už se nemůžu dočkat, až se proběhnu po lese. V Praze bych žít nemohl," řekl tenkrát. Dlouho nevěděl, zda se bude moci k vrcholovému sportu vrátit. Nakonec se mu to podařilo.

Loni se v závodech SP párkrát propracoval do první desítky. V běhu exceloval vždy, skoky usilovně piloval. Při mistrovství světa v Oberstdorfu se po skoku vyhoupl na průběžné sedmé místo. Před závěrečným během na 15 km se při svých kvalitách rázem zařadil k favoritům na medaili. Jenže tu roli ne zcela zvládl a ze šampionátu se vracel s desátým místem. V celkově klasifikaci SP získal jedenáctou pozici. V této sezóně potvrzuje stabilní běžeckou výkonnost v rozmezí čtvrtého až osmého místa. Jenže znovu mu nejde skok. Rygl kdysi spolupracoval s psycholgem, ale v současnosti jeho pomoc odmítá. "Člověk si musí umět pomoci sám. To je mnohem cennější," říká závodník. Věří, že se mu v Turíně mohou podařit dva pořádné skoky. A pak se uvidí! Nechce předpovídat olympijský výsledek. "Potěší mě každý aspoň trochu solidní závod," stojí oběma nohama na zemi Rygl.

Reklama