Hlavní obsah

Naděje pro Turín: Kateřina Holubcová

PRAHA

Biatlonistka Kateřina Holubcová odjíždí na svou třetí olympiádu. Mistryni světa z roku 2003 se v atmosféře pěti spojených kruhů dosud nikdy nedařilo podle jejích představ. V Turíně Kateřinu čeká momentálně nejmodernější biatlonové centrum světa.

Foto: ČTK

Česká biatlonistka Kateřina Holubcová.

Článek

V nadmořské výšce 1350 metrů se na střelnici nevyzpytatelně točí vítr. Devětadvacetiletá česká biatlonistka dobře ví, že může zmařit čtyřleté úsilí. Nebo také nahrát outsiderům. To slovo nezní pěkně, ale po pravdě řečeno, od mistrovství světa v Chanty Mansijsku, kde Kateřina Holubcová vybojovala  zlatou medaili v závodě na 15 km, napadlo a zase roztálo hodně sněhu.

Kateřina se dlouho potýkala se zdravotními problémy, s vrcholovým sportem se už chtěla rozloučit. Štítná žláza je prevít, když si začne dělat, co se jí zamane. V posledních měsících se česká biatlonistka pokouší zase naplno trénovat.

Větrná loterie

Loni strávila Holubcová v Cesaně nad Turínem pět týdnů, stejně jako její reprezentační kolegové startovala na předolympijských závodech. Kolem  stadionu se ještě rozprostíralo staveniště. "Tratě jsou hodně náročné a na otevřené střelnici se točí vítr," charakterizuje dějiště olympijských soutěží.

"Rychlé oteplování během dne dělalo všem problémy," vzpomíná trenér české biatlonistky Vlastimil Jakeš. "Startující v druhé polovině pole skoro každého závodu prakticky neměli naději na slušný výsledek kvůli totálně měknoucí a zpomalující se stopě," dodává Jakeš.

Trať budí respekt

Kombinace rychlých, technicky náročných sjezdů v prvních dvou třetinách okruhů, závěrečného stoupání a nadmořské výšky vyvolává v biatlonistech velký respekt. "Jsou to nejtěžší tratě, na kterých se momentálně jezdí," říká Jakeš. Oříškem bude střelnice. Stadion je totiž otevřený, prakticky nechráněný. "Točí se tam vítr a nepříjemné dokáže být i ostré slunce," pamatuje si Kateřina Holubcová.

Biatlonisty čeká náročné cestování. Zatímco závodit budou v Cesaně, ubytování najdou v Bardonechciii. Tréninkové podmínky jsou tam pro běžecké lyžování minimální. "Bude to složité," shodují se.

Reklama