Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Patrik Eliáš

PRAHA

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. Doslova na poslední chvíli se do nominace probojoval: Patrik Eliáš.

Článek

Patrik Eliáš by měl za normálních podmínek účast v nominaci na olympiádě předem jasnou. Jenže od března loňského roku zápolil se žloutenkou, kterou onemocněl během angažmá v ruské lize. Přišel kvůli tomu o zlaté mistrovství světa ve Vídni a ze stejného důvodu nebyl v prosincové nominaci na olympiádu. Trenéři chtěli totiž pouze zdravé hráče.

Začátkem ledna ale Eliáš znovu vtrhl do arén NHL a záhy se zařadil mezi žhavé náhradníky pro olympijský turnaj. V dosud odehraných patnácti zápasech nasbíral 17 kanadských bodů za pět branek a dvanáct přihrávek. Když se zranil Petr Průcha, Eliáš byl jako náhradník jasná volba.

Nominace pro ZOH 2006
Brankáři
Dominik Hašek (Ottawa), Milan Hnilička (Liberec), Tomáš Vokoun (Nashville)
Obránci
Pavel Kubina (Tampa Bay), Jaroslav Špaček (Chicago), Marek Židlický (Nashville), František Kaberle (Carolina), Tomáš Kaberle (Toronto), Filip Kuba (Minnesota), Marek Malík  (NY Rangers)
Útočníci
Martin Ručinský, Martin Straka, Jaromír Jágr  (všichni N.Y.Rangers), Milan Hejduk (Colorado), David Výborný (Columbus), Václav Prospal (Tampa Bay), Robert Lang (Detroit), Petr Čajánek (St. Louis), Rostislav Olesz (Florida), Aleš Hemský (Edmonton), Jan Bulis (Montreal), Martin Erat (Nashville), Patrik Eliáš (New Jersey).
Zranění: Petr Průcha
Trenéři: Alois Hadamczik, Mojmír Trličík a Ondřej Weissman

Rodák z Třebíče začínal s velkým hokejem v Kladně, kde během sezóny 1992/93 zažil debut v nejvyšší soutěži. Za Kladno hrál až do roku 1995, pak se vydal do zámoří, o rok předtím jej do NHL draftovalo New Jersey. V první sezóně jej ale čerství vítězové Stanley Cupu nechali nahlédnout do NHL pouze v jediném případě, jinak odehrál celý ročník na farmě v Albany.

Příští rok už odehrál v prvním týmu sedmnáct utkání, ale naplno se rychlonohý útočník dokázal prosadit až v ročníku 1997/98. V NHL tehdy odehrál pořádnou porci 79 zápasů a po vypadnutí týmu v play-off přijel posílit českou reprezentaci na mistrovství světa do Švýcarska. Odtud si nakonec odvezl bronzovou medaili.

Skvělý útok s Arnottem a Sýkorou

Další rok se už Eliáš definitivně zabydlel v sestavě New Jersey a očekávala se od něj velká budoucnost. Jenže před sezónou 1999/00 se nemohl s vedením týmu dohodnout na nové smlouvě a společně s dalším "trucantem" Brendanem Morrisonem odehrál dva zápasy za rodnou Třebíč v první lize a poté i pět utkání v extralize v dresu Pardubic.

Na konci října 1999 nakonec oba hráči podepsali s New Jersey smlouvu a vrátili se do zámoří. Od února 2000 navíc Eliáš začal pravidelně nastupovat s krajanem Petrem Sýkorou a centrem Jasonem Arnottem a tahle řada strašila obrany všech soupeřů v NHL.  Byl to především tento útok, který dotáhl New Jersey až k vítězství ve Stanleyově poháru.

Třetí za Jágrem a Sakicem

Nejproduktivnější sezónu zažil Eliáš v ročníku 2000/01, se ziskem 96 bodů skončil třetí v kanadském bodování celé NHL za Jágrem a Sakicem a stanovil nový klubový rekord.  Ve finále Stanleyova poháru však New Jersey nestačilo v sedmi zápasech na Colorado. Další finále si český útočník zahrál o dva roky později a po výhře nad Anaheimem, za který tentokrát nastupoval i bývalý parťák Sýkora, se radoval z druhého triumfu v NHL.

Výluku NHL během loňské sezóny Eliáš začal v extraligovém  Znojmě, kde chtěl hrát vzhledem k blízkosti rodné Třebíče. V prosinci 2004 však odešel do ruského Magnitogorsku, aby se znovu sešel v jednom mužstvu s Petrem Sýkorou. Angažmá ale dopadlo špatně, Eliáš se od března léčil ze žloutenky typu A. K hokeji se vrátil po dlouhých deseti měsících až v lednu letošního roku.

Reklama