Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Brankář Tomáš Vokoun

Tomáš FlieglSport.cz

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. Tradičně silně obsazeným postem v české reprezentaci bývá brankářská pozice. Mezi trojicí nominovaných gólmanů by neměl chybět Tomáš Vokoun.

Článek

Brankář Nashvillu do povědomí české sportovní veřejnosti pořádně vstoupil až v roce 2004 na neúspěšném světovém šampionátu v Praze, hrdinou se stal o rok později ve Vídni, kde vychytal Česku titul mistrů světa. Vokoun byl na posledních třech šampionátech, ten v roce 2003 se mu ale nevydařil, když branku opustil v polovině semifinále s Kanadou za stavu 0:3 a ani souboj o bronz se Slovenskem mu příliš nevyšel.

Rodák z Karlových Varů zahájil svoji kariéru v NHL v dresu Montrealu, který jej draftoval v roce 1994 v 9. kole jako celkově 226. v pořadí. Úvod si ale představoval určitě jinak, po čtyřech inkasovaných gólech v první třetině byl Vokoun střídán.

To bylo na dva roky poslední vystoupení v NHL, dalšího startu se dočkal až v Nashvillu, který si jej v roce 1998 vybral v rozšiřovacím draftu. V dresu Predátorů se Vokoun vypracoval v jednoho z nejlepších brankářů soutěže, což potvrdil osmizápasovou vítěznou sérií v úvodu právě probíhajícího ročníku.

V nejvyšší české soutěži nemá Vokoun příliš zápisů, 27 zápasů odehrál v úvodu kariéry za Kladno, při výluce NHL působil ve Znojmě, odkud ale odešel do finského celku IFK Helsinky.

Tomáš Vokoun je ženatý, s manželkou Dagmarou má dceru Adélu.

Reklama