Hlavní obsah

Hokejový tým pro olympiádu: Pavel Kubina

Tomáš FlieglSport.cz

Zimní olympijské hry v italském Turíně jsou pomalu za dveřmi a jednou z nejsledovanějších událostí bude bezesporu hokejový turnaj. Redakce Sport.cz se proto rozhodla přinášet čtenářům pravidelně profily všech členů českého týmu. V obraně české reprezentace by se měl zcela jistě představit obránce posledního vítěze z Tampy Bay: Pavel Kubina.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Kubina na tréninku české hokejové reprezentace ve Vídni

Článek

Urostlý rodák z Čeladné na sebe upozornil v dresu Vítkovic, odkud už v osmnácti letech odešel do zámoří. V roce 1999 se předvedl v reprezentačním dresu, na vítězném světovém šampionátu v Norsku byl nominován do nejlepší pětky turnaje.

Do NHL jej draftovala v roce 1996 jako celkově 179. hráče Tampa Bay a pro Blesky to byla šťastná volba v sedmém kole. Kubina se propracoval do první obrany a v posledním ročníku NHL získal s týmem z Floridy Stanley Cup.

Kubina není žádný svatoušek, servítky si důrazný bek nebere ani mimo mantinely. Po posledním semifinále letošního play-off Vítkovice - Zlín obvinil rozhodčího Petra Bolinu z korupce.

Za poškození dobrého jména soutěže byl potrestán patnáctizápasovým trestem a dvousettisícovou pokutou. Ta mu byla v prosinci snížena na polovinu.

Kubina patřil k pilířům národního celku na mistrovství světa ve Vídni, oporou by měl být i na olympiádě v Turíně, přestože se mu zatím v probíhajícím ročníku NHL nedaří bodovat jako v minulých sezónách.

Reklama

Související témata: