Hlavní obsah

Neumannová získala olympijské stříbro ve skiatlonu

PRAGELATO

Kateřina Neumannová vybojovala svoji čtvrtou stříbrnou olympijskou medaili. I s jedním bronzem má pět cenných kovů ze šesti olympiád, z nichž jedna byla letní. Chybí jen zlatá. K té chybělo v nedělním skiatlonu na 15 km možná sto padesát metrů. Na zdrcující finiš Estonky Kristiny Šmigunové v posledních dvou stech metrech prostě neměla.

Článek

Při hromadném startu na 7,5 km klasicky vyrazila Neumannová z první řady velice rychle, aby se vyhnula nebezpečným kolizím, kdy se závodnice sbíhají do úzkého hrdla na konci stadiónu. Vedení se ujala Kanaďanka Beckie Scottová, s níž o centimetry prohrála závod ve skiatlonu před čtyřmi roky v Salt Lake City.

Vpředu se držela také Estonka Šmigunová, kterou nebylo měsíc nikde vidět, a také Slovinka Petra Majdičová a Norka Hilde Pedersenová. Od prvních kilometrů ztrácely velké spolufavoritky Němka Claudia Künzelová, Ruska Julia Čepalovová a zejména Norka Marit Björgenová. Celý průběh závodu jste mohli sledovat na stránkách Sport.cz sledovat v podrobné on-line reportáži:

Olympiáda on-line každý den na Sport.cz:
Kompletní dění ZOH v Turíně - druhý den

Neumannová se stále držela kolem třetí až osmé pozice, v minimálním odstupu od vedoucí dlouhého vláčku. Zbytečně neplýtvala silami. Po dvou 2,5 km měřících okruzích se v čele závodu nic neměnilo, zato stále dál se propadaly Künzlová a zejména Björgenová, která vzdala na sedmém kilometru, kdy měla už téměř minutovou ztrátu. Neumannová doběhla do depa jako třetí. Nejrychleji přezula Majdičová.

Marné útoky

V druhé polovině závodu volnou technikou se pořadí na předních místech prakticky neměnilo. Neumannová se viditelně snažila skupinu roztrhat. Útočila především ve stoupáních. Vedení se ujala poprvé po deseti kilometrech. To už jela vpředu jedenáctičlenná skupina, která se na dalším stoupání začala trhat. Tvrdý útok Neumannové přišel v posledním ostrém stoupání a zachytila ho už jen Šmigunová. Neumannová se snažila od ní odpoutat, ale Estonka se držela tři až pět metrů za ní.

V posledních dvou stovkách metrů Šmigunová udeřila a někde mezi stopadesátým a stým metrem před cílem se dostala před Neumannovou, která už její zdrcující finiš nezachytila. Není sprinterský typ. Došlo k situaci, kterou si před závodem nepřála. Ke zlatu jí nakonec chybělo 1,9 s. S téměř čtvrt minutovým odstupem si pro bronz doběhla Ruska Jevgenia Medveděvová.

Ze zbývajících českých závodnic skončila Ivana Janečková na solidním třiadvacátém místě. Třicítku nejlepších uzavírala Helena Balatková-Erbenová. Šmigunová se po závodě radovala ze zlata. "Věřila jsem si ve finiši. Od Ottepää jsem se speciálně připravovala. Můj stravovací režim? Nic zvláštního. Jím tady v restauracích co mi dají," řekla vítězka.

Ženy - skiatlon (15 km):
1. Šmigunová (Est.) 42:48,7, 2. Neumannová (ČR) -1,9, 3. Medveděvová-Abruzovová (Rus.) -14,5, 4. Steiraová (Nor.) - 18,1, 5. Paruzziová (It.) -30,2, 6. Scottová (Kan.) -31,9, 7. Savjalovová (Rus.) -35,0, 8. Kowalczyková (Pol.) -36,9, 9. Čepalovová (Rus.) -50,8, 10. Pedersenová (Nor.) -51,8 ...23. Janečková -2:44,8, 29. Balatková-Erbenová (obě ČR) -3:08,3.

Reklama