Hlavní obsah

Koukal s Kožíškem skončili ve sprintu dvojic desátí

Běžci na lyžích Martin Koukal a Dušan Kožíšek obsadili v úterním olympijském sprintu dvojic na 6x1,4 kilometru klasickou technikou desáté místo. Zlato získali Švédové Thobias Fredriksson a Björn Lind, kteří napodobili úspěch svých krajanek Anny Dahlbergové a Liny Anderssonové.

Článek

Koukal s Kožíškem obhajovali v týmovém sprintu bronzovou medaili z loňského mistrovství světa, v Oberstdorfu se ale jelo volnou technikou. České duo ztratilo šanci ještě před polovinou závodu, kdy Kožíšek v třetím z šesti okruhů nabral jedenáctisekundovou ztrátu a předal Koukalovi na předposledním devátém místě.

Mistr světa z volné padesátky na MS 2003 Koukal nakonec dovezl český tým po dalším Kožíškově propadu do cíle na poslední příčce se ztrátou 46,7 sekundy. "Bohužel vyrovnanost chyběla, Dušanovi to dvě poslední rundy nesedlo a tady na té trati se to strašně špatně dojíždí. Zkoušel jsem to natáhnout, ale jednotlivec má proti balíku strašně malou šanci," řekl novinářům Koukal.

Češi postoupili ze semifinále z druhého místa, Kožíškovi bylo nicméně špatně, motala se mu hlava a nevěděl, jestli bude na finále fit. "Nakonec to bylo dobrý, ale nevěděl jsem, co od sebe čekat," uvedl ke svým problémům.

Lind překvapil Hetlanda

"Do kopce jsem se snažil, co jsem mohl, ale ostatní ujížděli a nedalo se s tím nic dělat. Už jsem byl tuhý a bojoval jsem, ale nohy a laktát mě k většímu výkonu nepustily a udělal jsem ztrátu," řekl Kožíšek, jenž dnes startoval v Pragelatu poprvé. Před začátkem her nesměl pět dnů závodit kvůli vysoké hladině hemoglobinu, dalším testem už prošel a mohl dnes nastoupit.

Pro zlato si famózním finišem dosprintoval Lind a nechal za sebou favorizované Nory Jense Arneho Svartedala a Tora Arneho Hetlanda a ruský pár ve složení Ivan Alypov, Vasilij Ročev. Slováci Ivan Bátory s Martinem Bajčičákem obsadili osmou příčku.

Také v ženském finále triumfovala Anderssonová v cílovém úseku. Na druhém místě skončily Kanaďanky Sara Rennerová, Beckie Scottová, bronz získaly Finky Aino Kaisa Saarinenová a Virpi Kuitunenová. Český pár Helena Erbenová, Kamila Rajdlová se do finále nekvalifikoval a obsadil celkově dvanácté místo.

Bez medaile skončila Norka Marit Björgenová, jež nedokončila kvůli žaludečním problémům nedělní skiatlon. V závěru nestačila stáhnout ztrátu, kterou nabrala její kolegyně Ella Gjömleová.

Běh na lyžích - sprint dvojic
Muži - sprint dvojic (6x1,4 km)
1. Švédsko (T. Fredriksson, Lind) 17:02,9, 2. Norsko (Svartedal, Hetland) -0,6, 3. Rusko (Alypov, Ročev) -2,3, 4. Německo -11,1, 5. Finsko -18,6, 6. Kazachstán -22,2, 7. Polsko - 23,4, 8. Slovensko (Bajčičák, Bátory) -28,0, 9. Itálie -28,4, 10. ČR (Kožíšek, Koukal) -46,7.
Ženy - sprint dvojic (6x1,2 km)
1. Švédsko (Dahlbergová, Anderssonová) 16:36,9, 2. Kanada (Rennerová, Scottová) -0,6, 3. Finsko (Saarinenová, Kuitunenová) -2,3, 4. Norsko -11,2, 5. Německo -26,6, 6. Rusko -31,6, 7. Itálie -47,9, 8. Japonsko -50,7, 9. Kazachstán -1:05,9, 10. USA - 1:28,0, ...12. ČR (Erbenová, Rajdlová) - vyřazeny v semifinále.

Reklama