Hlavní obsah

Sudová šestá, v boulích řádil kanadský blesk

SAUZE D'OULX

Nikola Sudová skončila v závodě freestylistek v boulích šestá. V sobotním večerním finále pod reflektory zvítězila Kanaďanka Jennifer Heilová, která startovala jako poslední, při skocích neriskovala, ale tratí prolétla jako blesk. Zaplněný stadión v Sauze d´Oulx, na který dorazil krátce po začátku i prezident Václav Klaus, sledoval ve zmrzlém večeru velikou bitvu o medaile.

Článek

Česká reprezentantka Nikola Sudová vyrazila na trať jako desátá v pořadí, protože v kvalifikaci byla jedenáctá. Perfektně zvládla salto mimo osu s překříženými lyžemi "D spin X". Dopad byl čistý, takže neztratila na rychlosti.

Na dolním můstku předvedla helikoptéru se zánožkou a roznožkou. Mohutně povzbuzována nejen členy české výpravy pak prolétla cílem. A pak se očima vpila do výsledkové tabule, která ukázala 23,58 bodů, což bylo o 0,48 b. víc, než dostala dosud vedoucí Kanaďanka Audrey Ribochaudová.

Olympiáda on-line na Sport.cz:
Jízda v boulích - ženy

Na lavici pod stříšku, určenou pro první tři závodnice se posadila Sudová s úsměvem na rtech a lehce si lokla vody. Tři další závodnice zůstávali za ní, až na 223 m dlouhou trať vyrazila za zvuků tvrdé diskotékové hudby obhájkyně olympijského zlata Norka Kari Traaová. Její provedení skoků bylo viditelně preciznější a s náskokem 2,07 b. se ujala vedení. Sudová se stále usmívala a nabídla soupeřce dokonce doušek vody.

Musela z lavice pryč

Při každé další závodnici byla Norka evidentně napjatější. Japonka Aiko Uemurová neriskovala, ale dostala se téměř čtyři desetiny před Sudovou. Jenže na startu byly ještě čtyři závodnice, ty nejlepší z kvalifikace.

A k té bohužel pro českou lyžařku rozhodčí nakonec hodně přihlédli. Ze stupňů vítězů a lavice pro medailistky Sudovou definitivně vyhnala velice rychlá Švédka Sara Kjellinová, i když její skoky nebyly lepší. "Snažila jsem se fandit. Nikolu bych dala na druhé místo za Traaovou. Asi jí ublížilo to jedenácté místo v kvalifikaci, ale i tak byla dobrá. Mám se od sestry co učit," nabídla svůj pohled na finále Šárka Sudová s tím, že nebyla ani nervózní.

Pobledlá Norka

Poté zaútočila Francouzka Sandra Laourová a usedla na "stříbrné" místo na lavici. To už Sudová ukrývala smutek v náručí trenéra Radka Herota. Vedoucí Norka zbledla při pohledu na start z finálové dvacítky poslední Kanaďanky Jennifer Heilové, jejíž trenér si pořádně odplivl úlevou, když jeho svěřenkyně perfektně absolvovala oba skoky, které sice nebyly technicky náročné, zato čisté a dvaadvacetiletá Heilová se jako blesk vřítila do cíle. Jízda všech závodnic je v originále mnohem rychlejší, než jak vypadá na televizní obrazovce.

Po desítkách sekund nervózního čekání zvedla ruce nad hlavu jako olympijská vítězka. "Jsem velice šťastná. Byla jsem dost nervózní, ale věřila jsem, že medaili získám. Startovat jako poslední bylo na jednu stranu dlouhé, ale nakonec se to ukázalo jako výhoda. Byl to velmi těžký závod, protože všechny soupeřky jely výborně. Vsadila jsem na jistotu a rychlost," libovali si v cíli vítězná Jennifer Heilová. Trojice nejlepších dostala na stupních vítězů v cíli jen květiny, přičemž vítěznou Kanaďanku ohlásili jako závodnici USA. Pro medaile si zajela trojice nejlepších v neděli do Turína.

Akrobatické lyžování
Ženy - jízda v boulích:
1. Heilová (Kan.) 26,50 bodu, 2. Traaová (Nor.) 25,65, 3. Laouraová (Fr.) 25,37, 4. Kjellinová (Švéd.) 24,74, 5. Uemuraová (Jap.) 24,01, 6. Sudová (ČR) 23,58, 7. Richardsová 23,30, 8. Robichaudová (obě Kan.) 23,10, 9. Scanzioová (It.) 23,00, 10. Bahrkeová 22,82, 11. Vogtliová (obě USA) 22,72, 12. St. Pierreová (Kan.) 22,52, 13. Serová (Rus.) 22,44, 14. Berchtoldová (Austr.) 22,21, 31. Satojaová (Jap.) 22,12, ...26. Š. Sudová (ČR) nepostoupila z kvalifikace.

Reklama