Hlavní obsah

Anglie - Panama 6:1Anglie slaví svoji nejvyšší výhru na MS. Kane hattrickem zničil Panamu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Stones 1 : 0
22. Kane (penalta) 2 : 0
36. Lingard 3 : 0
40. Stones 4 : 0
45. Kane (penalta) 5 : 0
62. Kane 6 : 0
78. Baloy 6 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Anglie zaznamenali svou nejvyšší výhru v historii mistrovství světa, když deklasovali Panamu 6:1. Navázali vítězství nad Tuniskem a již po druhém zápase si zajistili postup ze skupiny G spolu s Belgií. Hattrickem přispěl k jasné výhře Harry Kane, který v Rusku dal už pět branek a dostal se do čela tabulky střelců. Dvakrát dnes skóroval John Stones.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Anglický kapitán Harry Kane po svém druhém gólu proti Panamě.

Článek
Fotogalerie

Anglie dosud nikdy nedala na MS více než čtyři branky, tentokrát to ale zvládla už za poločas, který ovládla 5:0. V minulosti na MS jen Jugoslávie v roce 1974 nastřílela Zairu do poločasu ještě o gól více.

Panama prožívá hrozivý debut na šampionátu, když předtím prohrála 0:3 s Belgií. Dočkala se alespoň svého prvního zásahu, o který se postaral kapitán Felipe Baloy.

Proti Anglii ukázala Panama velké nedostatky zejména při bránění standardních situací. Už v osmé minutě kopal Trippier rohový kop, jeho spoluhráči ve vápně skvěle odtáhli své obránce a do volného prostoru si naběhl zcela volný Stones, který hlavou otevřel skóre.

Následně utíkal obraně Lingard, byl faulován a penaltu proměnil Kane tvrdou střelou do horního rohu branky. Lingard se pak sám zapsal mezi střelce, když z 20 metrů krásně zakroutil míč mimo dosah brankáře.

Ve 40. minutě Anglie udeřila opět ze standardní situace, z nichž dala šest z dosavadních osmi branek na turnaji, a to po hezkém signálu. Na lob za obranu si naběhl Kane, hlavou posunul míč na volného Sterlinga, který sice gólmana ještě nepokořil, ale Stones z dorážky už ano. Anglický stoper v předchozích 27 startech za národní tým ani jednou neskóroval, ale tentokrát se zapsal mezi střelce hned dvakrát.

Při další standardní situaci hráči Panamy předvedli několik zápasnických chvatů a sudí za jeden z nich nařídil další penaltu. Kane ji proměnil téměř totožnou střelou.

Do druhé půle Angličané vstoupili s vědomím, že se už nemusí nikam hnát, přesto přidali ještě jednu branku. Loftus-Cheek vypálil z dálky a míč se odrazil od paty probíhajícího Kanea mimo dosah panamského gólmana. Kanonýr Tottenhamu tak šťastně zkompletoval hattrick a stal se teprve třetím anglickým fotbalistou, který dal tři branky v jediném utkání na MS. Předtím se to povedlo jen ​Geoffu Hurstovi a Garymu Linekerovi.

Pak už Anglie ubrala a Panama se dostala do několika šancí. Nakonec se dočkala i branky poté, co také využila standardní situaci a centr z levé strany ve skluzu proměnil v gól Baloy. V 37 letech se stal čtvrtým nejstarším střelcem v historii šampionátu. Věkový rekord drží s 42 roky Kamerunec Roger Milla.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - skupina G:
Anglie - Panama 6:1 (5:0)
Branky: 22. z pen., 45. z pen. a 62. Kane, 8. a 40. Stones, 36. Lingard - 78. Baloy. Rozhodčí: Griša (Eg.) - Achík (Mar.), Ahmed (Súdán) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Loftus-Cheek - Cooper, Escobar, Murillo. Diváci: 43.319.
Anglie: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier (70. Rose), Loftus-Cheek, Henderson, Lingard (63. Delph), Young - Kane (63. Vardy), Sterling. Trenér: Southgate.
Panama: Penedo - Murillo, R. Torres, Escobar, Davis - G. Gómez (69. Baloy) - Bárcenas (69. Arroyo), Cooper, Godoy (62. Avila), J. Rodríguez - Pérez. Trenér: H. Gómez.

Reklama

Související témata: