Hlavní obsah

Padl po čtyřech desítkách let poslední rekord velkého stylu?

Zřejmě padl světový rekord v běhu na 100 kilometrů. O výsledný čas 6:09:14 se postaral japonský běžec Nao Kazami na domácí půdě Lake Saroma Ultramarathon. Je ovšem otázka, zda jej Mezinárodní asociace atletických federací uzná, protože trať závodu neodpovídá úplně standardům. I přesto se ale jedná o pozoruhodný výkon.

Foto: Profimedia.cz

Rekordy jsou od toho, aby byly překonávány. Někdy to ale trvá trochu déle.

Článek

Nao Kazami se svým výkonem přiřadil bok po boku ke svému krajanovi Takahiro Sunadovi, jenž dosud vévodí oficiálním světovým tabulkám. Jeho rekord 6:13:33 je už dvacet let starý, a tak bylo zřejmě na čase ještě s tím něco udělat, než budou ctižádostiví Japonci hostit olympijské hry.

Některé neoficiální zdroje uvádějí hodnotu světového rekordu v běhu na 100 kilometrů 6:10:20, které předvedl Donald Ritchie už v roce 1978 v Londýně. Tady jde ovšem o výkon na dráze, nikoli jako u Japonce, kde šlo o oficiálně certifikovaný outdoorový závod. IAAF nic takového jako 100 km na dráze nezná.

Ani Kazami to nebude mít jednoduché. Jeho rekord totiž pochází z akce vymykající se standardům IAAF ‒ trať není uzavřený okruh a vzdálenost startu od cíle se zřejmě nebude líbit asociaci Association of Road Racing Statisticians.

Nao Kazami proběhl v rámci závodu maratónskou distanci za 02:33:38 a v polovině závodu, na značce 50 km byl za 03:02:05.

Zajímavostí je, že Kazami svým výkonem předčil jak oficiálně uznávaný rekord svého krajana, tak i výkon Nezdolného Skota, jak Dona Ritchieho někteří nazývali. Navíc se tak stalo pouhý týden od chvíle, kdy Ritchie ve věku 73 let zesnul.

Reklama