Hlavní obsah

Kvůli onemocnění syna poběží až na kraj světa. Bude z toho světový rekord?

Victoria

Kanaďan Dave Proctor si věří. Sebevědomí určitě není z věcí, která by mu chyběla. Plánuje totiž přeběhnout celou svoji zemi, a to v novém světovém rekordu. Odstartuje už ve středu a jeho souběžným cílem je vydělat jeden milión dolarů na léčbu vzácných neurologických onemocnění. Na plánovaných 66 dní jej dohromady čeká 7200 kilometrů napříč americkým kontinentem.

Foto: facebook Outrunrare

Kanaďan Dave Proctor má opravdu velké plány.

Článek

Dobrodružná životní cesta začíná dnes v kanadské Victorii na západním pobřeží. Proctorův cíl je dosti ambiciózní ‒ překonat 27 let starý rychlostní rekord v přeběhnutí Kanady napříč a zároveň vysbírat pro charitu jeden milión dolarů. Proctorova motivace je osobní. Jeho devítiletý syn trpí vzácnou neurologickou chorobou, jež postihuje pohybový aparát a schopnost koordinace pohybů. Chlapec se již teď pohybuje s pomocí chodítka a sníženy jsou i jeho řečové schopnosti, přičemž inteligence zůstává nedotčena. Stále však hrozí, že chlapce nemoc definitivně připoutá na lůžko.

„Pro svého syna bych běžel až na konec světa," zní tak heslo Dava Proctora. Ten přitom není žádným běžeckým nováčkem. Loni třeba přivedl v úžas komunitu ultraběžců svým účinkováním na Lost Soul Ultra. Na start závodu si doběhl 170 kilometrů, aby pak 100mílovku (cca 160 km) vyhrál, a to navíc v novém traťovém rekordu. Druhého v pořadí předběhl o necelou hodinu.

Proctor drží národní rekordy v běhu na 24 hodin, na 48 i na 72 hodin. Předchozí rekord v překonání Kanady napříč pochází z roku 1991 a má hodnotu 72 dní. Dave Proctor ale na svou „spanilou jízdu" počítá jen s ďábelskými 66 dny, což v přepočtu vychází na zhruba 108 kilometrů denně (ekvivalent například silniční vzdálenosti z centra Prahy do Humpolce).

TRÉNINK
Jak se na něco takové připravit?
Dave Proctor v přípravě absolvoval 3x-4x týdně běhy v délce 50-80 km.
Výzvou nebude jen celková denní kilometráž, ale také dostatečné doplňování kalorií.

Pro svůj charitativní rozměr běhu si zvolil Rare Disease Foundation, na jejímž účtu se už teď objevilo kolem 100 000 dolarů. Desetinu cíle tak má borec už za sebou, aniž by vyběhl. Médiím ale Proctor prozradil svou tajnou naději, že na konci projektu bude na sbírkovém účtu něco mezi dvěma a pěti miliony.

Reklama

Související témata: