Hlavní obsah

Saúdská Arábie - Egypt 2:1Saúdská Arábie se na MS dočkala, Egypt porazila gólem v nastavení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Salah 0 : 1
45. Faradž (penalta) 1 : 1
90. Davsárí 2 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Saúdské Arábie na mistrovství světa v závěrečném utkání skupiny A porazili Egypt 2:1 gólem Sálima Davsárího z páté minuty nastavení. Svěřenci Juana Antonia Pizziho na turnaji poprvé bodovali, Egypťané naopak i potřetí prohráli a v tabulce skončili poslední. Oba týmy byly už před zápasem bez šance na postup.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Salmán Faradž (vlevo) proměňuje penaltu v nastaveném čase první půle utkání proti Egyptu. Gólman Ísam Haddarí tentokrát střelcův záměr nevystihl.

Článek
Fotogalerie

Ve Volgogradu ve 22. minutě poslal Egypťany do vedení Mohamed Salah. Jeho spoluhráč brankář Ísam Haddarí, který se ve věku 45 let a 161 dní stal nejstarším hráčem v historii šampionátů, zneškodnil ve 41. minutě penaltu Fahádu Muváladovi, z dalšího pokutového kopu v nastavení prvního poločasu už ale Salmán Faradž vyrovnal. Těsně před koncem zápasu rozhodl o výhře Saúdů z poslední akce Davsárí.

Hráči Saúdské Arábie začali aktivněji a měli i první větší možnost, když Davsárí po individuální akci vypálil nad branku. Egypťané se zpočátku hledali, ale udeřili jako první. Na Saídův dlouhý nákop si naběhl Salah a přehodil daleko vyběhnutého brankáře Musáilima. Hvězdný útočník Liverpoolu na turnaji skóroval podruhé.

Závěr poločasu Egypťané nezvládli. Nejprve Fasí v pokutovém území zastavil rukou Šahráního centr, ale Muváladovu ránu z penalty veterán Haddarí ve 41. minutě vytáhnul na břevno.

Radost Faraonů však netrvala dlouho. Gabr v šestnáctce stáhnul Muválada a kolumbijský rozhodčí Roldán nařídil druhý pokutový kop, který ještě potvrdil po zhlédnutí videa. Haddarího v šesté minutě nastavení tentokrát už překonal Faradž a vstřelil první branku Saúdů na turnaji. Byla to již 18. penalta na ruském šampionátu, čímž byl vyrovnán rekord z MS 1990, 1998 a 2002.

Saúdská Arábie mohla už na začátku druhého poločasu otočit skóre, ale volný Bahabrí nepotrestal špatnou domluvu gólmana Haddarího s obráncem Hegázím a z voleje minul branku.

Egypťany v 66. minutě podržel Haddarí, který reflexivně vyškrábnul Mudžahvího hlavičku nad břevno. V závěru rozhodčí pustili jednoznačný ofsajd Salaha, ale Hamad tváří v tváří brankáře Musáilimiho nepřekonal.

Když už zápas směřoval k remíze, Saúdové postupným útokem rozebrali obranu soupeře a Davsárí akci zakončil přízemní ranou z úhlu.

Egypt se ani na sedmý pokus nedočkal první výhry na mistrovství světa. Saúdská Arábie zvítězila poprvé od roku 1994 po sérii dvanácti zápasů bez tříbodového zisku.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - skupina A:
Saúdská Arábie - Egypt 2:1 (1:1)
Branky: 45.+6 Faradž z pen., 90.+5 Davsárí - 22. Salah. Rozhodčí: Roldán - Guzmán, De la Cruz (všichni Kol.) - Dias (video, Portug.). ŽK: Gabr, Fasí (oba Egypt). Diváci: 36 823.
Saúdská Arábie: Musáilim - Braík, Usáma Havsáví, M. Havsáví, Šahrání - Bahabrí (65. Asírí), Faradž, Utajf, Mudžahví, Davsárí - Muválad (79. Šahrí). Trenér: Pizzi.
Egypt: Haddarí - Fasí, Gabr, Hegází, Abdal Šáfí - Alnaní, Hamad - Salah, Saíd (45.+7 Vardá), Hasan (81. Munaím) - Muhsín (64. Subhí). Trenér: Cúper.

Reklama

Související témata: