Hlavní obsah

Island - Chorvatsko 1:2Chorvaté vyhráli na MS i potřetí a v osmifinále je čeká Dánsko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
53. Badelj 0 : 1
76. Sigurdsson (penalta) 1 : 1
90. Perišič 1 : 2
Záznam online reportáže

Rostov

Fotbalisté Chorvatska na mistrovství světa v Rusku vyhráli i třetí zápas ve skupině D, když díky gólu Ivana Perišiče z 90. minuty porazili 2:1 Island. Balkánský celek, který měl postup jistý už před utkáním, v osmifinále nastoupí proti Dánsku. Nováček šampionátu naopak na turnaji skončil.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Milan Badelj (vpravo) skáče radostí, Chorvatsko vede nad Islandem.

Článek

Chorvatsko mělo už před zápasem jisté místo v osmifinále a trenér Dalič si tak mohl pro duel v Rostovu dovolit udělal hned devět změn v základní sestavě. Z jedenáctky, která v předchozím utkání deklasovala 3:0 vicemistry světa z Argentiny, nastoupili pouze záložníci Luka Modrič a Perišič.

Chorvaté i přesto měli výraznou převahu v držení míče, ale nedostávali se do šancí. Island naopak z minima vytěžil maximum. Brankář Kalinič zlikvidoval přímý kop Sigurdssona, Bjarnason v dobré pozici ani nadvakrát nepropálil obranu a Finnbogasson těsně minul. V závěru poločasu se Kalinič vyznamenal při pohotové dorážce Bjarnasona a technické střele Gunnarssona.

Do druhé půle ale Island vstoupil až příliš pasivně a záhy byl potrestán. V 51. minutě vystřelil zpoza vápna Badelj a trefil břevno. Chvíli nato už se chorvatský záložník dočkal. Po průniku Perišiče do vápna se k míč odrazil k Badeljovi a ten se z voleje nemýlil.

Inkasovaný gól Islanďany probudil a hned se dostal do dvou velkých šancí. Nejprve Kalinič vyrazil Ingasonovu dorážku na roh a po něm hlavičkoval islandský stoper do břevna. Island byl nadále aktivní a v 75. minutě vyrovnal. Lovren zahrál ve vápně rukou a nařízenou penaltu proměnil Gylfi Sigurdsson. Pro Chorvatsko šlo o první inkasovanou branku na turnaji.

Další gól už ale Island přidat nedokázal a naopak v 90. minutě inkasoval, když Perišič dostal míč za obranu a prostřelil brankáře Halldórssona. Chorvaté tak díky němu vyhráli i třetí zápas na turnaji a skupinu vyhráli o pět bodů před druhou Argentinou. Třetí skončila se třemi body Nigérie, poslední Island získal jediný bod.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina D:
Island - Chorvatsko 1:2 (0:0)
Branky: 75. G. Sigurdsson z pen. - 53. Badelj, 90. Perišič. Rozhodčí: Lahoz - Devís, Del Palomar (všichni Šp.) - Valeri (video, It.). ŽK: Hallfredsson, Finnbogason, Sävarsson - Pjaca, Jedvaj. Diváci: 43.472.
Island: Halldórsson - Sävarsson, Ingason, R. Sigurdsson (71. Sigurdarson), Magnússon - J. Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Hallfredsson, Bjarnason (90.+4 Traustason) - Finnbogason (85. A. Gudmundsson). Trenér: Hallgrímsson.
Chorvatsko: Kalinič - Jedvaj, Čorluka, Čaleta-Car, Pivarič - Pjaca (70. Lovren), Modrič (65. Bradarič), Kovačič (81. Rakitič), Badelj, Perišič - Kramarič. Trenér: Dalič.

Reklama

Související témata: