Hlavní obsah

Senegal - Kolumbie 0:1Kolumbie vydřela výhru a postupuje, Senegal vyřadilo fair play

MinutaMin. Tým Hráč Akce
74. Mina 0 : 1
Záznam online reportáže

Samara

Fotbalisté Kolumbie porazili v závěrečném utkání skupiny H mistrovství světa v přímém souboji o postup Senegal 1:0 a prošli z prvního místa do osmifinále. Soupeř kvůli vyššímu počtu karet skončil v tabulce třetí a vypadl. Zápas v Samaře rozhodl v 74. minutě hlavou po rohovém kopu stoper Yerry Mina, v prvním poločase sudí Milorad Mažič po poradě s videorozhodčím zrušil penaltu proti Kolumbii.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Kolumbijec Yerry Mina slaví vítězný gól proti Senegalu.

Článek
Fotogalerie

Senegal se stal prvním týmem v historii světových šampionátů, který nepostoupil kvůli vyššímu počtu žlutých karet. Afričané nasbírali na turnaji v Rusku o dvě karty více než druhé Japonsko. Oba celky měly stejný počet bodů i skóre a remízu ve vzájemném zápase, takže muselo netradičně rozhodnout až předposlední kritérium fair play. Posledním by byl los.

Kolumbie, která před čtyřmi lety na MS v Brazílii došla do čtvrtfinále, slaví třetí postup do vyřazovací fáze v historii. V osmifinále si jihoamerický celek zahraje s druhým týmem ze skupiny G, jímž bude Anglie, nebo Belgie.

Kolumbie měla před zápasem v tabulce o bod méně a musela hrát na vítězství. Favorizovaný jihoamerický celek se ale v první půli trápil a nehrozil. Brankáře N'Diayeho výrazněji zaměstnal pouze Quintero, jehož střelu senegalský gólman ve dvanácté minutě vyrazil.

O pět minut později mohl otevřít skóre africký celek. Srbský sudí Mažič po zákroku kolumbijského obránce Sáncheze na Maného odpískal penaltu, po poradě s videorozhodčím a zhlédnutí opakovaných záběrů ji zrušil, jelikož stoper nejprve zasáhl míč.

Senegalci otrávili soupeři hru řadou tvrdých zákroků a Kolumbie se nemohla dostat do tempa. Po půlhodině navíc zřejmě kvůli zranění přišla o nnejlepšího střelce minulého MS Rodrígueze, kterého nahradil Muriel.

I po přestávce se dlouho hrálo prakticky bez šancí. Až v 65. minutě napálil odražený míč Muriel a jeho střelu srazil bránící hráč. Kolumbie byla přece jen aktivnější a nakonec zlomila soupeře z rohu. Senegalci těsně před ním vystřídali, měli rozhozenou obranu a stoper Mina dal druhý gól na turnaji v Rusku.

Africký celek pak vrhnul všechny síly do útoku, ale vyrovnávací gól už nedal. Nianga vychytal brankář Ospina, který si pak poradil i s hlavičkou od spoluhráče. Senegal tak nenavázal na postup při své premiérové účasti na MS v roce 2002 a poprvé od roku 1986 neprošel do osmifinále žádný africký celek.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina H:
Senegal - Kolumbie 0:1 (0:0)
Branka: 74. Mina. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Niang - Mojica. Diváci: 41.970.
Senegal: K. N'Diaye - Gassama, Sané, Koulibaly, Sabaly (74. Wagué) - Sarr, Kouyate, Gueye, Mané - Baldé (80. Konaté), Niang (86. Sakho). Trenér: Cissé.
Kolumbie: Ospina - Arias, D. Sánchez, Mina, Mojica - Uribe (83. Lerma), C. Sánchez - Cuadrado, Quintero, Rodríguez (31. Muriel) - Falcao (89. Borja). Trenér: Pekerman.

Reklama

Související témata: