Hlavní obsah

Panama - Tunisko 1:2Tunisko porazilo Panamu a na MS zvítězilo po 40 letech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Maríá (vlastní) 1 : 0
51. Bin Júsif 1 : 1
66. Chazrí 1 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Tuniska se rozloučili se světovým šampionátem v Rusku vítězstvím 2:1 nad Panamou a oslavili první výhru na MS po 40 letech a 13 zápasech. Panama sice vedla od 33. minuty po vlastním gólu Jasína Maríi, v druhém poločase ale Tunisané otočili skóre brankami Fachraddína bin Júsifa a Vahbího Chazrího. Oba týmy už před utkáním neměly šanci na účast v osmifinále, ze skupiny G postoupily Belgie a Anglie.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Tunisan Fakhreddine Ben Youssef dává gól proti Panamě.

Článek
Fotogalerie

Do tuniské branky se postavil třetí gólman Ajmán Maslúsí a trenér Nabíl Maalúl musel doufat, že se nezraní nebo neinkasuje červenou kartu, neboť FIFA nedovolila africkému celku doplnit na soupisku dalšího brankáře. Bin Mustafá i Hasan jsou zranění, jako náhradního gólmana tak kouč nominoval útočníka bin Júsifa.

Kromě Maslúsího se poprvé v Rusku dostali na hřiště též obránci Haddadí a Baduí a záložník Čaalalí. Na straně Panamy premiérově zasáhli do hry obránci Machado a Ovalle.

Tunisané se zpočátku snažili fanoušky v Saransku potěšit akrobatickým zakončením. Nejprve se krkolomně patičkou pokusil vystřelit bin Júsif, o chvíli později Slití nepřesně mířil nůžkami. Panamský brankář Penedo musel poprvé zasáhnout až v 19. minutě poté, co jej ohrozil spoluhráč Godoy.

V 33. minutě se osmělila i Panama a hned z toho byl gól. Brankář Maslúsí první střelu nejistě vyrazil a další pokus byla zblokovaný, nováček MS ale pokračoval v akci. Zpoza vápna vystřelil Rodríguez, míč tečoval tuniský obránce Maríá, na což Maslúsí už nedokázal zareagovat.

Šlo tak už o devátý vlastní gól na MS v Rusku. Poprvé v historii navíc zaznamenal každý tým na světovém šampionátu alespoň dvě branky.

Krátce po přestávce se Tunisku podařilo skórovat. Chazrí předložil míč před branku bin Júsifovi, ten se zblízka nemýlil a vstřelil jubilejní 2500. gól v historii světových šampionátů. Vzápětí měl tentýž hráč příležitost dokonat obrat, Peneda ale neprostřelil.

V 56. minutě musel kvůli zranění střídat panamský kapitán Román Torres, střelec postupového gólu v kvalifikaci na MS. I bez něj se mohl outsider dostat znovu do vedení v 63. minutě, když Maslúsí nejprve nezasáhl přesvědčivě proti centru a následně inkasoval tvrdou ránu zblízka do hlavy od Bárcenase.

Gólu se naopak dočkali Tunisané, po další povedené přihrávce od Haddadího do odkryté branky zakončil Chazrí. V 72. minutě už se chtěli radovat panamští fotbalisté po pěkné Bárcenasově střele k tyči, ještě předtím ale Tejada fauloval a gól tak nemohl být uznán. Panama se i nadále snažila o vyrovnání, chyběla jí však přesnost a na historicky první bod na MS nedosáhla.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina G:
Panama - Tunisko 1:2 (1:0)
Branky: 33. vlastní Maríá - 51. Bin Júsif, 66. Chazrí. Rozhodčí: Šukrallá - Tulefát (oba Bahrajn), Marrí (Katar) - Martins (video, Portug.). ŽK: Ávila, G. Gómez, Tejada - Sasí, Badrí, Čaalalí. Diváci: 37.168.
Panama: Penedo - Machado, R. Torres (56. Tejada), Escobar, Ovalle - Bárcenas, Godoy, G. Gómez, Ávila (81. Arroyo), J. L. Rodríguez - G. Torres (46. Cummings). Trenér: H. Gómez.
Tunisko: Maslúsí - Naggúz, Baduí, Maríá, Haddadí - Sasí (46. Badrí), Schirí, Čaalalí - F. bin Júsif, Chazrí (89. Srarfí), Slití (77. Chalíl). Trenér: N. Maalúl.

Reklama

Související témata: