Hlavní obsah

Sasnovičová - Kvitová 6:4, 4:6, 6:0Senzace na úkor české favoritky! Dvojnásobná wimbledonská vítězka končí hned v 1. kole

Londýn/Praha
Aktualizováno

Dvojnásobná šampiónka z travnatého grandslamu Petra Kvitová končí letos ve slavném Wimbledonu hned v úvodním kole! Osmá nasazená hráčka prohrála s Běloruskou Aleksandrou Sasnovičovou, padesátou hráčkou žebříčku WTA, 4:6, 6:4 a 0:6. Jiří Veselý porazil ve čtyřech setech Němce Floriana Mayera, vypadla naopak Denisa Allertová. Po třech postupech do druhého kola nestačila v úvodním utkání na turnajovou osmadvacítku Anett Kontaveitovou z Estonska a prohrála dvakrát 2:6. Markéta Vondroušová skončila stejně jako loni při premiéře ve Wimbledonu v prvním kole, Sachie Vickeryové z USA podlehla 1:6 a 2:6.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Zklamaná Petra Kvitová. Dvojnásobná česká wimbledonská vítězka se letos loučí nečekaně brzy.

Článek
Fotogalerie

Kvitová od začátku nepůsobila uvolněně, proti Sasnovičové se trápila na servisu a odvracela brejkboly. Téměř hodinu trvající úvodní set prohrála 4:6, ale na počátku druhé sady se povedl brejk i jí a dokázala s velkým úsilím srovnat.

V rozhodující sadě ale obrat nedokonala. Naopak za 33 minut třetí set ztratila a dokonce schytala kanára, kterého soupeřka stvrdila při mečbolu esem.

"Většina věcí nefungovala. Bylo to první kolo a nervy zase pracovaly. Bojovala jsem sama se sebou a byla si největší soupeřkou. Snažila jsem se, ve druhém setu to změnila, ale ve třetím mi rychle utekla a už jsem se s tím nevyrovnala," řekla Kvitová na tiskové konferenci. "Samozřejmě jsem smutná. Chtěla jsem vyhrát, ale možná až moc. Neměla jsem čistou hlavu, ale nehroutím se z toho," doplnila.

Vítězka z All England Clubu z let 2011 a 2014 Kvitová vypadla v prvním kole Wimbledonu potřetí v kariéře a poprvé po devíti letech. Přes úvodní zápas na svém oblíbeném turnaji v minulosti nepřešla jen v letech 2008 a 2009.

Svěřenkyni Jiřího Vaňka se letos na grandslamech nedaří. Přestože už Kvitová získala pět turnajových titulů, v Austrálii dohrála rovněž v prvním a v Paříži ve třetím kole.

Povzbudivá výhra, pochvaloval si Veselý

Levou rukou hrající Veselý odvrátil v první sadě čtyři setboly a získal důležitý tie break poměrem 7:3. Ve druhém setu proměnil pátý setbol a z rytmu vypadl jen na úvod ztracené třetí sady. Ve čtvrté už dominoval a zápas vyhrál i za pomoci třinácti es. Mečbol proměnil 55. vítězným úderem, prohozem po lajně.

"Jsem rád, že jsem tady přešel přes první kolo, které bylo těžké. Mayer na trávě uhrál hodně dobrých výsledků," řekl Veselý o vítězi turnaji v Halle z roku 2016. "Zápas byl dost fyzicky náročný a je to určitě povzbudivá výhra," dodal.

Čtyřiadvacetiletý Veselý hraje Wimbledon popáté a vždy první kolo zvládl, což se mu na žádném jiném grandslamovém turnaji nepovedlo. Nejdále v Londýně postoupil předloni, kdy prohrál s Tomášem Berdychem v osmifinále.

Jeho příštím soupeřem bude světová jedenáctka a ve Wimbledonu čtrnáctý nasazený Diego Schwartzman z Argentiny, který si dnes připsal první výhru na trávě v kariéře. "Mám na trávu jedovatější hru, ale lehký zápas to určitě nebude. Bude to těžký zápas, ale z nasazených hráčů jeden z nejlepších losů," věří Veselý.

WIMBLEDON (tráva, dotace 34 miliónů liber):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Sasnovičová (Běl.) - Kvitová (8-ČR) 6:4, 4:6, 6:0
Kontaveitová (28-Est.) - Allertová (ČR) 6:2, 6:2
Vickeryová (USA) - Vondroušová (ČR) 6:1, 6:2
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Veselý (ČR) - Mayer (Něm.) 7:6, 6:4, 4:6, 6:1
Výsledky ostatních zápasů najdete zde

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články