Hlavní obsah

Přestup léta je tady! Ronaldo odchází z Realu Madrid do Juventusu

Turín/Madrid

Ostře sledovaný obří přestup nejlepšího fotbalisty planety Cristiana Ronalda z Realu Madrid do Juventusu Turín je hotovou věcí! Podle informací britské televizní společnosti Sky Sports kývl madridský velkoklub na nabídku italského šampióna ve výši 105 miliónů liber (více než tři miliardy korun), dohodu o několik minut později potvrdil Bílý balet na svém webu. Třiatřicetiletý Ronaldo podepíše v novém působišti kontrakt do 30. června 2022, který by mu měl ročně vynést 30 miliónů eur (přes tři čtvrtě miliardy korun).

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Cristiano Ronaldo v dresu Realu s trofejí pro vítěze Ligy mistrů. Jak se mu bude dařit v novém působišti?

Článek

Podle italského listu Gazzetta dello Sport absolvoval Ronaldo celkem 28 telefonických rozhovorů s prezidentem Juventusu Turín Andreou Agnellim, volal si rovněž s trenérem Massimilianem Allegrim a již v minulých dnech nabídku přijal. Agnelli se dnes vypravil z Pisy soukromým tryskáčem do Kalamaty v Řecku, kde portugalský útočník s rodinou tráví po vyřazení z MS dovolenou, aby dojednal poslední detaily. A jeho mise byla úspěšná! Domů se vrací s hvězdnou posilou.

"Prožil jsem v Realu devět nádherných let, asi nejkrásnějších v mém životě, a všem děkuji za lásku a náklonnost, kterých se mi dostalo. Nastal ale čas, abych ve svém životě pokračoval v nové cestě, proto jsem požádal Real, aby mě prodal. Real si získal mé srdce a nikdy mu nepřestanu být vděčný. Ale po dlouhém a těžkém uvažování vím, že je čas začít nový cyklus," uvedl v otevřeném dopisu fanouškům Ronaldo.

"Real se rozhodl vyhovět vůli a přání Cristiana Ronalda a souhlasí s jeho přestupem do Juventusu. Zároveň chce Real vyjádřit vděčnost hráči, který se zde stal nejlepším fotbalistou světa. Šlo o jedno z nejúžasnějších období v historii našeho klubu i celého fotbalu," doplnil Real v prohlášení na svých internetových stránkách.

Ronaldo přišel do Realu před devíti lety za 94 miliónů eur a byl tehdy nejdražším fotbalistou světa. Nyní je rekordmanem Brazilec Neymar, který loni přestoupil za 222 miliónů eur z Barcelony do Paris St. Germain.

O možném odchodu hvězdného portugalského kanonýra ze San Bernabéu se spekulovalo delší dobu. Naznačil jej dokonce sám pětinásobný majitel Zlatého míče, který po květnovém třetím vítězství v Lize mistrů za sebou prohlásil, že bylo krásné hrát za Real Madrid.

Během svého devítiletého angažmá odehrál rodák z Madeiry za Real celkem 438 zápasů, v nichž vstřelil 451 gólů. Čtyřikrát se se spoluhráči ze španělské metropole radoval z triumfu v Champions League, dvakrát z mistrovského titulu v lize a dvakrát zdvihl nad hlavu také Španělský pohár. Třikrát s Ronaldem v sestavě slavil Real prvenství na mistrovství světa klubů.

Cristiano RONALDO
Datum a místo narození: 5. února 1985, Funchal
Státní příslušnost: Portugalsko
Výška a váha: 186 cm, 84 kg
Post: útočník
Klub: Juventus Turín
Předchozí působiště: Sporting Lisabon (2002-03), Manchester United (2003-09), Real Madrid (2009-18)
Počet reprezentačních startů/gólů: 154/85
Největší úspěchy: mistr Evropy 2016, stříbro z ME 2004, bronz z ME 2012; 5x vítěz Ligy mistrů (2008, 2014, 2016-18), 4x vítěz mistrovství světa klubů (2008, 2014, 2016, 2017), 2x vítěz Superpoháru (2014, 2017); 3x vítěz anglické ligy (2007-09), 2x vítěz španělské ligy (2012, 2017); vítěz Anglického poháru 2004, 2x vítěz Španělského poháru (2011, 2014)
Ocenění: 5x vítěz ankety Zlatý míč pro nejlepšího hráče světa (2008, 2013-14, 2016-17), 5x vítěz ankety FIFA o nejlepšího hráče světa (2008, 2013-14, 2016-17); 3x vítěz ankety UEFA o nejlepšího fotbalistu hrajícího v Evropě (2014, 2016-17); 3x nejlepší střelec španělské ligy a jednou nejlepší střelec anglické ligy; 4x držitel Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce evropských lig (2008, 2011, 2014-15); 3x člen All Stars týmu ME (2004, 2012, 2016), držitel státního vyznamenání Řád prince Henriqua
Rodina: svobodný, synové Cristiano a Mateo, dcery Eva a Alana (až na posledně jmenovanou všechny odnosila náhradní matka v USA, jejíž totožnost Ronaldo nikdy neprozradil, Alanu má se současnou přítelkyní Georginou Rodríguezovou)
Ostatní: technicky i rychlostně skvěle vybavený fotbalista, nastřílel už přes 600 soutěžních gólů; spolu s Argentincem Lionelem Messim je v posledních letech považován za nejlepšího hráče planety i jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob; rodák z ostrova Madeira začal s fotbalem v osmi letech v tamním klubu Andorinha; už od mládežnických kategorií byl považován za obrovský talent, po premiérové sezóně v A-týmu Sportingu Lisabon se v 18 letech stěhoval do Manchesteru United; v témže roce debutoval v seniorské reprezentaci, na domácím Euru 2004 se stal jedním z nejmladších střelců v historii ME; v Manchesteru se brzy vypracoval v hvězdu první velikosti, v červnu 2009 přestoupil za zhruba 2,5 miliardy korun do Realu Madrid a stal se nejdražším fotbalistou světa; byl zvolen nejlepším portugalským fotbalistou historie, je též národním rekordmanem v počtu zápasů i gólů; jako jediný hráč skóroval na čtyřech evropských šampionátech a je zároveň teprve čtvrtým hráčem, který se střelecky prosadil na čtyřech světových šampionátech (na nynějším MS v Rusku vstřelil před osmifinálovým vyřazením čtyři góly); je rovněž nejlepším střelcem Ligy mistrů i evropských pohárů v historii; v této sezóně pomohl Realu k třetí výhře v Lize mistrů za sebou a v ročníku zaznamenal 15 branek; v domácí soutěži Real skončil na třetím místě; Ronaldo dal ve španělské lize rekordních 34 hattricků; v uplynulých dvou letech byl podle magazínu Forbes nejlépe placeným sportovcem světa, letos se umístil na třetí příčce; letos v červnu dostal dvouletý trest za daňové úniky, za mříže ale nemusí, jelikož podle španělských zákonů si mohou odsouzení za nenásilné činy s dosud čistým rejstříkem odpykat tresty do dvou let na podmínku na svobodě; zaplatí ale pokutu 18,8 miliónu eur (asi 483 miliónů korun); Ronaldo se podle obvinění v letech 2011 až 2014 vyhýbal placení daní z osobnostních práv, za což mu hrozil trest až na tři a půl roku a pokuta 28 miliónů eur.

Ronaldo měl v Madridu smlouvu do června 2021. Během uplynulé sezóny však došlo podle médií ke snížení výstupní klauzule až na 100 miliónů eur a Juventus bývalého hráče Manchesteru United a Sportingu Lisabon vykoupil.

Ronaldo v barvách Realu dosáhl i na řadu individuálních úspěchů. Je nejlepším střelcem historie Ligy mistrů a v dresu madridského giganta vybojoval čtyři ze svých pěti Zlatých míčů pro nejlepšího fotbalistu světa. Na probíhajícím světovém šampionátu, kde s Portugalskem vypadl v osmifinále, se zase stal nejlepším evropským reprezentačním kanonýrem.

Podle webových stránek Juventusu zaplatí Stará dáma Realu za Ronaldův přestup 100 miliónů eur (asi 2,6 miliardy korun) a dalších 12 miliónů eur představuje výchovné pro předchozí kluby Sporting Lisabon a Manchester United.

Reklama

Související témata: