Hlavní obsah

Podvody v Mexiku dosáhly nového maxima. Jde o světový unikát

Mexičané opět hýbou světem sportu! Že jste v poslední době v souvislosti s Mexikem nezaznamenali žádný významný sportovní výsledek nebo alespoň významnou sportovní událost? Tak to vám asi unikl Mexico City Marathon. Ten se už podruhé za sebou nesmazatelně zapisuje do světových dějin. Ani ne tak samotnými výsledky závodů, jako spíše něčím, co vás přiměje jen nevěřícně kroutit hlavou, popřípadě se nepříčetně smát.

Foto: Profimedia.cz

Keňští běžci si své „O“ museli poctivě odmakat.

Článek

Kvůli své zvlněné trase se maraton v hlavním městě nemůže řadit mezi ty nejrychlejší na světě. Ani Keňané, kteří obsadili první tři místa v obou kategoriích, se nedostali pod 2 hodiny 10 minut. Co naopak dosahuje rekordních výkonů nemajících obdoby ani srovnání na celém širém světě, je počet podvodníků.

Podvodníků mívají na Mexico City Marathon tisíce. Loni si vysloužil diskvalifikaci pro podvod každý pátý z účastníků. Letos je situace ještě mnohem horší. Loňských necelých 6000 diskvalifikací (ve většině případů za nedovolené zkracování trasy) letos narostlo a vyklubalo se na odhadovaných 13 000. Důvod je neuvěřitelný ‒ medaile.

Když v roce 2013 začaly maratonské medaile nabývat tvarů jednotlivých písmen, která měla po šesti letech vytvářet nápis MEXICO, nikdo ještě netušil, na jak velký problém si tímto jinak hezkým nápadem zadělává. Lidí lačnících po nápisu z medailí bylo více, než kdokoli předpokládal. Dokonce více než lidí, kteří jsou maraton skutečně schopni uběhnout. V tom je totiž opravdový háček ‒ medaili dostávají lidé až v cíli závodu. Má symbolizovat, že více než 42 kilometrů opravdu zvládli.

Jak se ale dostat ke kýžené medaili, když tak dlouhou vzdálenost neuběhnete? Snadná pomoc ‒ prostě podvádíte. Počkáte si někde kousek od cíle, až poběží ostatní okolo, nenápadně se vmísíte do davu a v cíli si na krk necháte pověsit medaili. Trapné, ubohé, laciné? Podle serveru Marathon Investigation může být letos až 13 000 lidí, kteří to viděli jinak. Oficiální výsledky zatím nejsou dostupné. V celém Mexiku o skandálu vyšly pouhé dva články, které byly vzápětí z neznámých důvodů staženy.

Organizátoři závodu už loni prohlašovali, že udělají vše pro to, aby se situace s masivním podváděním neopakovala. Ve hře byla i varianta, že se budou medaile rozesílat všem zájemcům bez ohledu na to, zda na závodech vůbec byli. Zdá se ale, že pořadatelé buďto nepodnikli vůbec nic, nebo se jejich snaha minula účinkem.

Letošní 36. ročník Mexico City Marathon se konal 50 let od doby, kdy se ve městě běžel olympijský maraton z LOH 1968. Původní trasa závodu byla zachována.

Stála by vám medaile ze závodů za podvod?
Ano, v tomto případě určitě.
11,8 %
Ne, držím se starých tradic a nepodvádím.
74,2 %
Nevím, jestli by mi to stálo za námahu něco vymýšlet.
14 %
Celkem hlasovalo 458 čtenářů.

Reklama

Související témata: