Hlavní obsah

Poprask na US Open! Odhalená tenistka vyvolala bouřlivé reakce o sexismu

Směšné a sexistické! Tenisové osobnosti i fanoušky pořádně nadzvedla událost ze začátku třetího setu zápasu prvního kola US Open mezi Alizé Cornetovou a Johannou Larssonovou. Francouzská hráčka totiž od umpirového rozhodčího Christiana Raska obdržela napomenutí za porušení kodexu, když si na kurtu svlékla tričko, které měla oblečené obráceně, a ukázala tak na pár vteřin podprsenku. Její mužští kolegové přitom často mezi výměnami sedí na lavičce vysvlečeni do půli těla, což nikomu nevadí, kroutí hlavou většina tenisové veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Francouzská tenistka Alize Cornetová se dostala během utkání prvního kola US Open do nečekaných problémů. Za všechno mohlo tričko.

Článek

Na grandslamu v New Yorku panují nesnesitelná vedra, kdy teplota během dne šplhá vysoko přes třicet stupňů. I proto pořadatelé turnaje odsouhlasili pravidlo na desetiminutovou přestávku po třetím setu mužské a druhém setu ženské dvouhry, během níž aktéři smějí odejít do šaten.

Přesně to byl případ i souboje Larssonové s Cornetovou, jejichž bitvu měla rozseknout až třetí sada. Když se rodačka z Nice vrátila na kurt po stanovené pauze, zjistila, že si v kabině oblékla triko obráceně. Vše chtěla rychle napravit, což se jí během deseti vteřin také podařilo.

O to větší šok nastal, když od rozhodčího na umpiru vyfasovala napomenutí za porušení pravidel WTA. Ta uvádějí, že tenistkám je umožněno měnit oděv jen na konci setu nebo během vyžádané pauzy na lékařské ošetření. A hlavně - nikoli přímo na kurtu.

ATP naopak tak striktní není, takže tenisté často střídají trička několikrát za set a během pauzy mezi výměnami sedí na lavičce vysvlečeni do půli těla.

Kritiku schytávají činovníci US Open ze všech stran. Za Cornetovou, která nakonec třetí set prohrála a vypadla, se postavily třeba tenistky Bethanie Matteková-Sandsová nebo Casey Dellacquaová. Stejně jako Judy Murrayová, maminka Andyho Murrayho.

„Alizé Cornetová se po desetiminutové pauze vrátila na kurt. Měla nové triko obráceně. Zády ke kurtu si ho vyměnila. Dostala napomenutí za porušení kodexu. Nesportovní chování... Přitom muži si trika na kurtu měnit smějí," podivovala se Judy Murrayová na Twitteru.

Reklama

Související témata: