Hlavní obsah

Američané opět provokují. Co budou lidé pálit tentokrát?

Washington

Americký výrobce sportovního vybavení nejspíše rád provokuje. Po obrovské kontroverzi s hráčem amerického fotbalu Colinem Kaepernickem se opět pouští na tenký led a do prvních linií svého marketingového boje nasazuje ještě kontroverznější postavu současného sportu Caster Semenyaovou. Jestliže první případ vyvolal vlnu pálení tenisek a zastřihávání ponožek, co asi bude mít za následek ten druhý?

Foto: Profimedia.cz

Caster Semenyaová má štěstí, že její sponzor kontroverzi vyhledává.

Článek

Nike slaví 30. výročí své kampaně „Just do it" a jde na to poměrně ostře. Mezi tváře letošního výročí vybrala quarterbacka Kaepernicka s heslem „V něco věř. I kdyby to mělo znamenat, že obětuješ vše." To byla jasná narážka na jeho několikaleté problémy, kdy odmítá před zápasy spořádaně stát u americké hymny, ale provokativně si kleká, prý aby upozornil na problémy menšin a policejní násilí.

To Semenyaová je ještě větší kalibr. Jihoafrická půlkařka má za sebou extrémně úspěšnou sezónu, nad další budoucností ale visí otazník. Běžkyni už od MS roku 2009 doprovází problémy způsobené její fyzickou konstitucí. Na nějakou dobu měla zákaz závodit a musela se podrobit nepříjemným testům na zjišťování pohlaví. Kontroverze ji od té doby už neopouští. Mezinárodní asociace IAAF dokonce kvůli podobným případům zavedla i nové pravidlo, které má začít platit už od letošního listopadu. Ženy soutěžící na tratích mezi 400 metry až jednou mílí musí splňovat nový horní limit na mužský hormon testosteron, který Semenyaová se svým vzhledem statného lovce antilop překračuje.

Jakmile vstoupí nové regule v platnost, bude muset buďto soutěžit s muži, přeorientovat se na delší distance nebo podstoupit medikaci na snížení hladiny mužských hormonů. V novém videu kampaně amerického výrobce se běžkyně mužným hlasem ptá: „Bylo by jednodušší, kdybych nezávodila?" Posuďte sami.

Reklama