Hlavní obsah

TEST: Bezbateriová běžecká blikačka Kalenji Motion Light ‒ starý fyzik jásá

René KujanSport.cz

Snad jen v době vrcholného léta nemusí běžec myslet na osvětlení cesty před sebou nebo osvětlení sebe sama. Ta doba už je pryč. Podzim nekompromisně klepe na dveře a tma se o slovo hlásí každý den o něco dříve. Je nejvyšší čas myslet na svou pasivní i aktivní bezpečnost. Co byste tak řekli červené blikačce, u níž se vůbec nemusíte starat o baterie, protože zkrátka žádné baterie nemá?

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecká bezbateriová blikačka Kalenji Motion Light - i malý pohyb nechá červené LED probliknout.

Článek
Fotogalerie

Našimi testy už pár blikajících záležitostí proběhlo. Fungovaly na monočlánky, akumulátory dobíjené přes standardní micro USB port a podobně. Ale blikačka bez baterek? To tu ještě nebylo! Až francouzský řetězec Decathlon přinesl tuto „novinku", přičemž využil Faradayova téměř dvě století starého zákona o elektromagnetické indukci.

Starý fyzikální zázrak v moderním balení má podobu šest a půl centimetru dlouhé polykarbonátové kapsle s jemně vinutou cívkou a magnetem do válečku uvnitř. Vše doplňuje moderní obvod se čtyřmi červenými LED. Jakmile s kapslí pohnete tak, aby se do třeba jen mírného pohybu dostal i magnetický váleček, červené diody se rozsvítí, probliknou. V běžecké praxi to znamená, že si blikačku umístíte na přiložený gumový pásek se suchým zipem na ruku, nebo jej pomocí spony s vnitřními zoubky upevníte na běžecký batůžek, ledvinku, pouzdro, kapsu nebo jej prostě vetknete za kalhoty či šortky v oblasti horní gumy. Určitě přijdete na tisíc a jeden způsob, jak s blikačkou smysluplně naložit.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecká bezbateriová blikačka Kalenji Motion Light - detail klipu.

archiv autora

Největší výhoda takové věcičky je nasnadě: Ihned připravena k použití. Absolutně bez obav, jestli je čerstvě nabitá nebo jestli už náhodou uvnitř nevytekla baterka. Červené diody probliknou při každém vašem pohybu, každém došlapu. Z tohoto pohledu jsou v přirozené výhodě běžci trpící nadměrnou vertikální oscilací. Co může být na škodu běžeckému stylu, to může být v případě aktivní bezpečnosti velkou výhodou.

Výrobce se chlubí tím, že světlo vydrží 10 000 kilometrů. To i v případě těch největších běžeckých šílenců vydává na několik let ‒ počítáme-li s tím, že ne všechny své kilometry odběhají po nocích. Při testech mělo světlo vydržet více než 10 milionů oscilačních cyklů. To představuje oněch 10 000 kilometrů, když zjednodušeně počítáme s tisícovkou kroků o délce jednoho metru na kilometr.

PLUSY
absolutně bezbateriový, bezúdržbový provoz
čtyři červené LED
praktická spona
pásek na ruku v balení
výdrž 10 000 km
MÍNUSY
není úplně vhodná na převážení v autě a pod.
chybí údaj o odolnosti vůči vodě
VÁHA
33 gramů (blikačka)
11 gramů (pásek)
CENA
239 korun

Výrobce neuvádí zhola nic o tom, jak se světlo chová ve vlhku či mokru, zda je vůči němu odolné. Můžeme tak jen s určitou nadějí doufat, že ve své nekonečné prozřetelnosti myslel i na to, že se bude běžec minimálně na některých místech potit jako vepř nebo že se mu občas podaří se světlem i zmoknout. Naše praktické testy zatím ukazují, že minimálně na ošplouch by mělo vydržet. Na ponor jej raději nezkoušejte.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecká bezbateriová blikačka Kalenji Motion Light - blikačka a pásek na ruku.

archiv autora

Krása a jednoduchost indukce je zároveň i největším prokletím tohoto světla. Zřejmě z technických a nákladových důvodů nemá oscilační mechanismus žádný zámek. Magnet nelze zablokovat proti pohybu, pokud si zrovna nepřejete svítit. Blikačku tak není dobré převážet moc dlouho v autě nebo jiných dopravních prostředcích, kde dochází k vibracím. Ty by mohly zbytečně snižovat životnost tohoto jinak šikovného udělátka.

Reklama

Související témata: