Hlavní obsah

Kolenem sem, kolenem tam. Pečujeme o jeden z nejdůležitějších kloubů (V)

Praha

Poslední díl našeho seriálu věnovaného kolennímu kloubu se odehraje pod dohledem zkušeného terapeuta. Naučili jsme se, jak koleno vlastně vypadá a jak funguje. Naučili jsme se o něj starat preventivně i po nějakém úrazu či dokonce operaci. Je na čase přistoupit k nejsofistikovanějším rehabilitačním pomůckám.

Rehabilitace kolene

 
Článek

První cvik je zaměřený na posílení hlezenního a také kolenního kloubu. Tyto dva klouby spolu velmi úzce souvisí. V pohybové soustavě na sebe navazují a při běhu či chůzi výrazně ovlivňují jeden druhého. Nesrovnalost v jednom se odrazí i v jeho bezprostředním sousedovi. Je proto dobré mít obě kloubní spojení pod kontrolou.

První cvičení vlastně není nic jiného než výpad s přední ploskou nohy na speciální pěnové podložce. Nemusíte ale hned běžet do obchodu s rehabilitačními pomůckami, doma si můžete pomoci třeba jen obyčejnou dekou patřičným způsobem poskládanou.

S rovnou páteří jdeme s výdechem do výpadu. Obtížnost cvičení můžeme postupně zvyšovat zvedáním paty zadní nohy. Kyčel, koleno i hlezno stojné (přední) nohy držíme v jedné, svislé rovině. Cvičení provádíme na obě strany. V dalším kroku můžeme zadní nohou zcela opustit zem a kolenem opsat půlkruh dopředu před sebe. Opět je důležité neustále držet svislou rovinu.

Další šikovnou pomůckou jsou čtyři různobarevné balanční destičky. Na těch provádíme v zásadě totožné cviky vždy s jednou destičkou pod patou, jednou pod špičkou chodidla. Každá z barev představuje jinou úroveň stability. Jedna leží na zemi zcela pevně, další dvě se mohou podél středové osy překlápět na jednu či druhou stranu (případně dopředu/dozadu), poslední má pevný pouze střed a překlápí se všemi směry. Začínáme stojem na jedné noze, přičemž stojná noha je vždy mírně pokrčená v koleni. Na správné provedení všech cviků se podívejte v našem instruktážním videu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články