Hlavní obsah

TEST: Ohebná masážní tyč Aptonia Recovery Stick – únava do svalů, tyč do ruky!

Praha

Ne každý z nás má peníze a čas chodit pravidelně na sportovní masáže. Takový luxus požívají v našem případě asi jen profesionální běžci. Naštěstí existuje alternativa, možnost, jak mít svého sportovního maséra neustále při ruce. Můžete s ním i cestovat, a to aniž byste mu museli platit letenku. Užívat si masáž kdykoli a kdekoli?

Foto: decathlon.com

Masážní tyč Aptonia Recovery Stick

Článek

Ano, i když bychom asi slovo „masáž" poopravili na „automasáž". Řeč je totiž o nové masážní tyči z nabídky Decathlonu. Její poměrně složitý název Aptonia Recovery Stick 300 ani zdaleka nevystihuje jednoduchost jejího použití. O něco lépe je na tom překlad názvu ze zadní strany distribučního obalu „pružná hůlka pro regeneraci".

Až tato neumělá translace pěkně vystihuje jednu z hlavních předností nové masážní pomůcky. Slovo „pružná" zde hraje klíčovou úlohu. Našimi testy už několik masážních tyčí proběhlo. Zpravidla je jejich konstrukce velmi podobná: tyč, na ní navlečený jeden velký nebo několik menších různě členitých masážních segmentů a z obou stran nasazená držadla.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Masážní tyč Aptonia Recovery Stick - detail madla.

archiv autora

Tady je tyč poněkud pružná, takže dokáže lépe „obejmout" například masírovaný čtyřhlavý sval stehenní. Ale ani pružnost tyče není jediným zajímavým konstrukčním prvkem této masážní pomůcky. Na sedm válečkových segmentů oblého bočního řezu je zde ještě navlečen gumový obal připomínající velice tuhý neopren. Ten drží všech sedm válečků pohromadě, zároveň trochu změkčuje jejich působení na svalovou tkáň.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Masážní tyč Aptonia Recovery Stick - detail těla válce.

archiv autora

Oranžová madla jsou vyvedena z gumy. Nadzdvihnout vaše obočí se snad podaří pouze faktu, že se guma madel při používání trochu odírá rotujícími masážními kroužky. Mezi těmito dvěma segmenty by to patrně slušelo nějaké kluzné (např. silikonové) distanční podložce. Takto je trochu otázkou, jak dlouho bude tyč bezproblémově fungovat.

PLUSY
flexibilní tyč
neklouzavá gumová madla
příjemně rovnoměrné působení
možno použít i na chodidla
MINUSY
guma madel se odírá o rotující válečky
CENA
249 korun

Obecně tyč působí velmi robustním a odolným dojmem. Kromě běžného masírování, kdy ji za madla držíte oběma rukama a s patřičným přítlakem projíždíte po stehnech, zadních stehnech, lýtkách, holeních nebo zádech, můžete tyč také položit na zem a po jejích válečcích projíždět ploskami nohou.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Masážní tyč Aptonia Recovery Stick - možno použít i na chodidla.

archiv autora

Působení nejrůznějších typů a tvarů masážních tyčí je – odhlédneme-li od nepříjemného faktu, že jimi musíme pohybovat my sami – velice příjemné. Jsou nám známi i jedinci, kteří dobře provedenou tyčovou masáž neváhají porovnávat dokonce s koitem! Máte-li opravdu velké štěstí, podaří se vám ve vašem okolí přesvědčit někoho, kdo si masáž vašich unavených svalů vezme na sebe a vy se tak budete moci soustředit pouze na prožívané blaho a zamýšlet se nad uvedeným srovnáním.

Reklama

Související témata: