Hlavní obsah

Tenisté pod palbou. Hrubé chování ke sběračům? To musí okamžitě skončit! Své si řekl i Federer

Praha

Pod pořádnou palbu kritiky se dostal španělský tenista Fernando Verdasco. Velkou dávku nevole vzbudilo jeho chování směrem ke sběračům míčků během turnaje v Šen-čenu. Bývalý sedmý hráč světa se totiž dost nevybíravým způsobem obořil na jednoho z nich. A podle řady kritiků však zdaleka není jediný...

Foto: Sport.cz

Roger Federer se vyjádřil k sběračům míčků

Článek

Nemají to jednoduché. Sběrači míčků se musí nejen co nejdříve postarat o to, aby byly veškeré tenisáky včas odklizeny, ale zároveň jsou připraveni podávat tenisovým hvězdám ručník kdykoliv, kdy o to požádají. A navíc se v nejednom případě stávají hromosvodem jejich frustrace.

Přesně to se stalo sběrači míčků, který byl přítomen na utkání španělské hvězdy Fernanda Verdaska. Ten se totiž na nešťastného chlapce po jedné z výměn nevybíravě rozkřičel a dle řady fanoušků ho ponižujícími gesty pobízel k větší rychlosti.

Španělova reakce však naštvala nejen fanoušky, ale i řadu jeho soupeřů, kteří jednání bývalého člena elitní desítky podrobili nekompromisní kritice.

Do Verdaska se pustila i matka Andy Murrayho Judy Murrayová, která rovnou navrhla změnu pravidel. "Co takhle, kdyby si tenisté nosili svůj vlastní ručník?" navrhuje bývalá kapitánka britského fedcupového týmu.

Další fanoušci však poukazují na to, že Verdasco není rozhodně jediným tenistou, který se ke sběračům nechová zrovna v rukavičkách.

Předvedla se i Sabalenková

Za příklad dávají Bělorusku Arynu Sabalenkovou, která na nedávno skončeném China Open agresivně gestikulovala, protože jí včas nebyl dodán nový nápoj. Vše korunovala tím, že prázdnou flašku vztekle odhodila na zem.

"Je mi úplně jedno, jak dobrý či špatný tenista jste, ale tohle chování musí okamžitě skončit," reagovala například současná fedcupová kapitánka britského týmu Anne Keothavongová.

S tím souhlasí i gentleman tenisových kurtů Roger Federer. "Je třeba, aby byly nejen v tenise nastaveny určité standardy chování založené na vzájemném respektu. Ten musí směřovat i k holkám a klukům, kteří sbírají míčky," má jasno švýcarská megastar.

"Sběrači míčků jsou pro naši hru velice důležití. Vždyť právě oni jsou budoucností tenisu. To samé bylo třeba u mě. I já takto začínal a pozoroval jsem tak své vzory. Přece nechceme, aby si malý chlapec či dívka odnášeli pocit, že nikdy už nechtějí nic podobného zažít, " říká dvacetinásobný grandslamový šampión.

Chystá se změna pravidel?

Do konfliktu se sběračem se dostal například v roce 2015 ve Wimbledonu i Novak Djokovič, který se rozkřičel na malou dívku. Později se mladé slečně, která opouštěla kurt v slzách, omluvil.

Řada fanoušků kritizuje tenisty i proto, že nutí sběrače, aby jim nosili propocené ručníky, než aby si pro ně sami došli. "Hráči jsou pod velkým tlakem a nechat si přinést ručník je prostě rychlejší," hájil své kolegy Federer.

V úvahu tak přichází drobná změna pravidel, která se bude testovat na turnaji Next Gen v Miláně pro nejlepších osm hráčů do 21 let, který se hraje příští měsíc. Během něho si budou tenisté chodit pro ručník, který bude připraven na stěně za základní čarou, sami.

S tím nesouhlasí například Rafael Nadal či Kei Nišikori, podle kterých se hra zdrží. "Bude to na úkor času, který máme k dispozici, ale až později se ukáže, jestli to může fungovat," říká antukový král.

Federer také poukazuje na to, že tenisté "pauzu na ručník" často využívají spíše pro uspořádání myšlenek a koncentraci na další výměnu než na jeho původní využití.

"Když budeme mít ručník připravený někde na hřebíku za základní čarou, zabere nám to další tři sekundy, než k němu dojdeme. A když se to tak bude dělat po každé výměně a navíc třeba v pětisetovém zápase, sami si spočítáte, kolik času to vezme," upozorňuje sedmatřicetiletý Švýcar.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články