Hlavní obsah

Fotbalová Žumpa? Nikdo to neřekne nahlas, zlobí se záložník Herzán. Zářez se nekonal

Aktualizováno

Vražda se nekonala. Fotbalové Živanice, které v uplynulém týdnu vzbudily poprask, když se klub rozhodl vystoupit s ostrou kritikou poměrů ve třetí lize a předseda Sokola označil soutěž za „Žumpa ligu", prohrály v sobotu před obědem na Vyšehradě 1:3. Nikoliv po zářezu sudího, jehož nominace byla na žádost živanického celku změněna, Pražané soka prostě přehráli. „Dokážu přiznat, když je soupeř silnější. Vyšehrad vyhrál zaslouženě," poznamenal záložník Ondřej Herzán, který hrál v minulosti i za Spartu či Jablonec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Ondřej Herzán hrál nejvyšší soutěže, nyní nastupuje v ČFL za nováčka z Živanic.

Článek

V týdnu po utkání s Pískem se váš klub ozval a vytáhl s ostrým protestem proti rozhodčím a dalším nešvarům ve třetí lize. Předseda Sokola dokonce mluvil o Žumpa lize. S čím jste k utkání jeli?

S tím, že budeme hrát fotbal, jako vždycky. Chtěli jsme se poprat o body. Nic jiného. Soupeř byl velmi kvalitní, zasloužil si vyhrát. A my jsme za stavu 2:1 měli na chvíli šanci, ale nedopadlo to. Vyšehrad vyhrál zaslouženě.

Kritika byla poměrně drsná, zazněla poměrně zásadní obvinění například o platících a neplatících klubech směrem k rozhodčím. Obavy z výkonu sudího jste neměli?

Víte co, je to amatérský fotbal, chceme tou hrou bavit sebe a diváky. My děláme jen svoji práci. Tím, co klub udělal, jsme se jen snažili upozornit na něco, o čem si šušká každý, ale nikdo to neřekne nahlas.

Jak se vám zamlouval výkon arbitrů? Váš klub požádal o změnu delegace...

Rozhodčí nechci hodnotit, to mi nepřísluší. To musí udělat někdo jiný. My se snažíme si rozhodčích nevšímat. Soustředíme se na sebe. O tom, že Živanice chtěly, ať ten zápas řídí někdo jiný, jsme pochopitelně věděli. Nejdřív si myslím, že nám nebylo vyhověno a po zveřejnění toho kritického dopisu už jo.

Jak prostředí v ČFL vnímáte z pozice zkušeného fotbalisty, co hrál nejvyšší soutěž?

Hodněkrát se tu stanou zvláštní věci, to je prostě fakt. Nejsem ubrečený, nechci si na něco stěžovat, a dokážu uznat, že když je soupeř silnější, tak mu prostě pogratuluji a uznám, že vyhrál zaslouženě. Což bylo i tentokrát proti Vyšehradu.

Mluvíte o zvláštních věcech. Připisujete to třeba nezkušenosti rozhodčích, nebo si troufnete tvrdit, že jde o úmysl?

Jsem přesvědčený o tom, že kolikrát je to úmysl.

Po minulém zápase jste prý říkal, že zvažujete konec kariéry. Nakonec jste zase hrál...

To bylo v emocích po zápase. Mám svoje roky, byl jsem toho plný. Nebyla to reakce na jeden zápas. Zažil jsem i v divizi některé zvláštní zápasy... Prostě jsem rád, že se upozornilo na to, že není všechno, jak by mělo být. Všichni bychom se měli snažit, aby fotbal byl co nejčistší a lidi do něj dávali peníze. Protože to pro majitele klubů není lehké a musíme si toho vážit. Je možný, že tím, co se v českém fotbale děje, se je povede otrávit.

Jaké jste zaznamenal reakce na to, že se Živanice ozvaly s takhle ostrou kritikou?

Měl jsem víceméně kladné reakce. Nic negativního se ke mně nedostalo.

Věříte tomu, že se k živanickému protestu někdo přidá?

Uvidíme. Jestli má někdo stejné pocity jako my, tak by se měl přidat.

Co se stalo?
V minulém kole Živanice vyhrály doma nad Pískem 1:0, k výkonu sudího Josefa Váni však měly stejně řadu výhrad. Klub proto zveřejnil kritický otevřený dopis, kde ústy předsedy klubu Petra Špačka popisuje, jak to v ČFL má chodit. Padla slova o úplatcích, šikaně ze strany sudích i nevyhovujícím zázemí v areálech některých klubů. "Nezlobte se. Zatím se dál nebudu k celé věci vyjadřovat, protože jdu ve středu na disciplinárku," poznamenal po sobotním utkání třetí ligy na Vyšehradě Špaček.

Reklama

Související témata: